Nedávno na to upozornil hlinecký mykolog Jiří Laštůvka „Kudláček“.

„Během tří dnů jsem byl na třech procházkách. Na první po mě lezlo jedno klíště, na druhé už osm a včera jsem nestačil klíšťata ze sebe oddělávat. Nakonec jich bylo 27 kusů, většina velkých, obou pohlaví. Dávejte si pozor, kontrolujte se jako já každých deset minut a po příchodu domů se ihned vysprchujte,“ poradil mykolog.

Při pohledu na nejnovější předpověď Českého hydrometeorologického ústavu riziko aktivity klíšťat stoupne v příštím týdnu. Jde o stupně 3 a 4, podle kterých už je při vycházkách do přírody vhodné použití repelentu, nedoporučuje se sedat a lehat v porostech. Nutná je večerní a ranní prohlídka těla.

Výskyt klíšťat celorepublikově mapuje tým lékařky Miroslavy Burýškové ve společnosti Protean. Statistika na serveru kliste.cz vychází z počtu vyšetřených parazitů, které do laboratoře lidé sami posílají k rozboru. Z loňských výsledků je zřejmé, že nejvíc boreliózy, kterou nezničitelní paraziti přenášejí, bylo na Svitavsku. Prvenství v klíšťatech pozitivních na klíšťovou encefalitidu má okres Ústí nad Orlicí .

Dalším onemocněním, které paraziti přenášejí, je ehrlichióza. Ta byla zjištěna na Pardubicku, Chrudimsku a Svitavsku.

Ačkoliv nejde o přesnou statistickou analýzu, lidé by měli se zvyšující aktivitou klíšťat počítat a chránit se před nimi. Jednou z možností je očkování proti klíšťové encefalitidě. Provádí se celoročně, ale nejlépe je začít s očkováním v chladných měsících. Ochrana proti tomuto virovému onemocnění trvá tři až pět let v závislosti na věku.

Ilustrační foto.
Chrudimáci dostávají dezinfekci zdarma