Největším adeptem na post primátora je Martin Charvát (ANO), který město vedl v posledních čtyřech letech. Pokud se mu podaří pozici obhájit, bude prvním, komu se to povedlo od roku 2002, kdy byl znovu zvolen Jiří Stříteský (ODS). Vzhledem k celorepublikově vysokým preferencím ANO se dá očekávat, že hnutí opět zvítězí, velké komplikace ale mohou pro Charváta nastat při sestavování vládnoucí koalice. Zvláště v první polovině současného volebního období se totiž vztahy mezi ANO a opozicí výrazně vyhrotily. Jednání zastupitelstva připomínala válečnou vřevu, a to především proto, že koalice odmítla opozici pustit do dozorčích rad.

Konference 2030 v zasedacím sále pardubické radnice.
Konference Pardubice 2030: Město chytré, zelené a hlavně přívětivé

Že bude vyjednávání složité, si uvědomuje i Charvát. „Vyhrát volby nestačí, musíte mít koaliční potenciál,“ konstatoval primátor.

Koalice „všichni proti ANO“ ostatně není nic výjimečného, v krajských volbách hnutí sice zvítězilo, muselo však do opozice.

Na komunální úrovni se něco podobného před čtyřmi lety stalo v Přelouči, kde vítězné ANO vedl současný vedoucí kanceláře primátora Radim Jelínek. Vyjednat si pozici starosty se mu však nepodařilo.

Problémy hnutí ANO při sestavování koalice by mohly hrát do karet lídrovi ODS Karlu Haasovi. Nejen proto, že je tato strana po pádu na dno v současné době na vzestupu, ale i vzhledem k tomu, že Haas, jenž se živí jako právník, je kvalitní rétor, na zasedání zastupitelstva je vždy velmi výrazný, aktivní a dobře připravený a ostatní zastupitelé ho respektují.

Na volební kampani už občanští demokraté pracují od konce února. „Představíme tři až pět témat, která považujeme za klíčová pro Pardubice. K takovým tématům budeme chtít hned sdělit i řešení, která budeme do budoucna navrhovat,“ poznamenal Haas.

Vysoká očekávání

Do výsledku voleb by chtěli promluvit i nováčci – Česká pirátská strana. Tu vede Ondřej Karas, který nemá zrovna nízká očekávání. „Ve volbách cílíme minimálně na sedm zastupitelských mandátů a pokud se nám podaří nalézt programovou shodu se zvolenými stranami, rádi bychom se zapojili do vedení tohoto města,“ uvedl Karas. Pirátům se loni při parlamentních volbách dařilo, získali 10,8 % a skončili na třetím místě – za ANO a ODS.

Z tiskové konference Pirátu
Piráti chtějí v komunálních volbách získat alespoň sedm mandátů

Naopak velmi špatně si loni vedla ČSSD, která získala pouhých 7,3 % a skončila na šestém místě. Nedá se ovšem očekávat, že by výsledky komunálních voleb kopírovaly ty parlamentní, v komunálních lidé mohou kroužkovat kandidáty napříč stranami, a tak často volí politiky, které znají.

V Pardubicích je lídrem sociálních demokratů Jakub Rychtecký, který je nyní náměstkem primátora.

„Jsem přesvědčený, že naše působení ve vedení města bylo velmi úspěšné. Pro příští období jsou ve větším či menším stupni nachystané investice ve výši tří miliard korun, mezi naše priority patří Dukla sportovní, rekonstrukce Letního stadionu nebo Centrální polytechnické dílny a galerie v areálu Automatických mlýnů. Pardubice se také dočkají inteligentního systému řízení dopravy,“ poznamenal Rychtecký.

Představení kandidátky ČSSD Pardubice pro komunální volby.
ČSSD rozjíždí kampaň: Investovali jsme do škol, bydlení pro mladé i do služeb

Zkušenosti i nováčci

Sdružení pro Pardubice, jehož členkou je bývalá primátorka Štěpánka Fraňková, povede šéf dopravního podniku Tomáš Pelikán, který také patří mezi aktivní zastupitele. Před čtyřmi lety sdružení získalo necelých 9,5 % hlasů. „Na naší kandidátce máme známé osobnosti i novou krev. Jde o lidi z praxe. Něco dokázali a chtějí se podílet na rozvoji Pardubic. Věřím, že tentokrát oslovíme dvakrát více voličů,” konstatoval Pelikán.

Tomáš Pelikán, ředitel DPMP
Sdružení pro Pardubice povede do voleb Tomáš Pelikán

Řada menších stran se do voleb rozhodla jít společně. Pardubáci, Starostové a nezávislí a Patrioti Pardubic, kteří s ODS v zastupitelstvu platí za největší kritiky vládnoucí garnitury, se spojili pod názvem Pardubáci společně. Lídrem a kandidátem na post primátora bude předseda Pardubáků František Brendl, který byl v minulém volebním období náměstkem primátorky. „V těžkých dobách by se měli rozumní lidé spojovat. Doba je zlá, a to nejen na republikové úrovni, ale i v krajských městech, kde jsou ve vedení lidé, kteří s politikou nemají zkušenosti. Trendy velké politiky, především arogance a netransparentnost, bohužel zasahují i do naší politiky komunální,“ řekl Brendl. Sdružení chce získat 15 % hlasů.

Neopakovat chyby

Společnou kandidátku budou mít také TOP 09, KDU-ČSL a Nestraníci. Lídryní Koalice pro Pardubice bude současná zastupitelka za TOP 09 Ludmila Ministrová. „Chceme komfortní dopravu a budeme nadále podporovat rozšiřování lůžkových kapacit v domovech pro seniory,“ popsala Ministrová.
Členové Koalice pro Pardubice jsou v současném vedení města a přijímají odpovědnost i za nevydařené kroky radnice. Odebrání kontrolních funkcí ve městě a jeho společnostech opozici se už podle nich nesmí opakovat.