Dva dny po zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu v Litomyšlské nemocnici stále nejsou jasné jeho přesné důvody. Nadále platí domněnka, že jde nejspíš o právníky kritizovanou praxi tzv. zpětných bonusů – jakési množstevní slevy za nákup zdravotnického materiálu, kterými nemocnice nepřímo ochuzují pojišťovny.

To je ovšem praxe běžná v řadě českých nemocnic. Tak proč padla kosa právě na Litomyšl?

To naznačil hned ve středu hejtman Martin Netolický, když uvedl, že policie reagovala na konkrétní podání. To potvrdil i bývalý starosta Litomyšle a bývalý člen dozorčí rady nemocnice Michal Kortyš: „Mám informaci, že vyšetřování probíhá na základě anonymního udání, ale nevím, na koho bylo podáno.“

Policie zasahuje v nemocnici v Litomyšli.
Zpětné bonusy? Jedou v nich všechny nemocnice v Česku

Podání neboli udání?

U bývalého ředitele nemocnice Libora Vylíčila, jehož centrální nákupy do nemocnice v letech 2008 – 2014 policie prověřuje, by se nebylo čemu divit. Jak sám připouští, má řadu nepřátel a kvůli údajným pomluvám a osočování v únoru 2014 z funkce ředitele odstoupil. Rezignoval tehdy i na svůj mandát litomyšlského zastupitele.

„Chodily tenkrát i dopisy anonymů plné pomluv o mé osobě a mé rodině, které nás dehonestují a proti nimž se těžko brání. Pak se objevil na internetu i dopis jednoho zastupitele, se kterým se osobně ani neznám. Ten komentuje můj nástup do funkce ředitele nemocnice, aniž zná historii. A opět jen aby pošpinil,“ vysvětloval už v roce 2013 Vylíčil.

Dnes se k situaci nechce kvůli policejnímu vyšetřování vyjadřovat. Zpětné bonusy však hájí. „Když budete kupovat deset aut, taky to budete mít levnější. Proběhly opakované audity, byly tu i kontroly z kraje, nikdo na nic nepřišel,“ uvedl.

Nemocnice v celé zemi těmito bonusy dotují ztrátová oddělení, hlavně ortopedii či traumatologii. Jedním z nejčastějších materiálů, na kterých se nemocnicím daří takto vydělávat, jsou kloubní náhrady. Policie proto ve středu zasahovala i u jejich výrobců.

Policie vyšetřovala v Litomyšlské nemocnici už v roce 2011, kdy anonym poukázal na údajnou korupci. Vyšetřování ale nic neprokázalo. Nemocnici nyní vede exministr zdravotnictví Tomáš Julínek.