„Porota soutěže složená z odborníků v létě všechny stavby navštívila, každý člen si je obodoval a čeká nás závěrečné setkání, kde probereme poslední detaily před vyhlášením jednotlivých kategorií. To se uskuteční 19. září od 17.30 hodin v sále Jana Kašpara v Pardubicích,“ řekl předseda poroty, 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

Nezávisle na kategoriích hlasuje na webu stavbaroku.pardubickykraj.cz také laická veřejnost. A tam se ukazuje, že v této kategorii hraje prim samotný vztah hlasujících k dané stavbě a také to, jak její příznivci shánějí fanoušky. Ke včerejšímu dni vedla se 46 právě obecní kaple se zvonicí v Deblově před dostavbou Piaristické koleje v Litomyšli s 34 procenty a vyhlídkou Milada na hradě Lichnice se 13 procenty. 

„Celkem se vyjádřilo přes 6,5 tisíce lidí a z toho tři tisíce hlasovaly pro Deblov,“ uvedl místopředseda poroty Radim Loukota. 

Deblov je místní částí obce Mladoňovice a pardubický architekt Jan Klimeš tady navrhl velmi jednoduchou kapličku se zvonicí, kterou si místní postavili z bývalé transformační stanice a z cihel z druhé stanice.

„Tady je vidět skutečná občanská sounáležitost, lidé na stavbu a na nový zvon vybrali peníze ve sbírce a na samotné stavbě se i podíleli. Nyní před kapličkou pořádají různé akce, zvon ohlašuje poledne. Je patrné, že si toho díla považují a je pro ně srdeční záležitostí. Velký podíl na dotažení celé akce má i paní starostka Ivana Blehová,“ dodal Roman Línek. (bn, man)