„Obyvatelé se obávají, že činnost v areálu nabude obdobných rozměrů jako v průmyslové zóně na Svitavské ulici u společnosti Atek. Tímto současně vzroste i doprava mezi areály," vysvětluje vedoucí odboru výstavby a územního plánování Dušan Sejbal.

Podnikatelský záměr, který společnost PKKZ s chátrajícím areálem má, předpokládá vybudování chráněné dílny. Právě to bylo, podle Sejbala, důvodem, proč šla společnost cestou uzavření veřejnoprávní smlouvy, která nahrazuje územní rozhodnutí a stavební povolení. Termín pro podání žádosti o dotaci z programu na podporu vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť byl 20. dubna. Zda společnost žádost skutečně podala, není zřejmé. Veřejnoprávní smlouva byla podepsána jen o dva dny dříve.

„Objekt bude sloužit pro jednoduchou montáž a kontrolu plastových pohledových dílů na automobily," přiblížil obsah veřejnoprávní smlouvy Dušan Sejbal.

A takto koncipovaný podnikatelský záměr posuzovaly i dotčené státní orgány, krajská hygienická stanice, krajský úřad a odbor životního prostředí města. Podmínky, vzešlé z procesu posouzení stavby, byly vloženy do smlouvy.

Obyvatelé Udánek se však obávají, že by realita mohla být poněkud jiná. Projekt, který investor předložil, sice předpokládá provoz šesti vozidel s nosností do 12 tun denně, ale nevylučuje ani možnost desetinásobného zatížení místní komunikace.

„Se členy samosprávné komise jsme se dohodli, že je budeme zvát na kontrolní dny, aby viděli, co vlastně stavebník za zdmi objektu chystá a pro koho," ujišťuje Dušan Sejbal. Pokud by došlo ke změnám, může stavební úřad zahájit s investorem správní řízení.  „Úkolem stavebního úřadu je, aby stavebník provedl stavbu v rozsahu, který uvedl. A neužíval ji v rozporu s kolaudačním souhlasem, pokud bude vydán," dodal Dušan Sejbal.