Jak v hradeckém, tak Pardubickém kraji jde do voleb podobný počet subjektů jako před čtyřmi lety. Kandidují všechny, které mají zastoupení i v současných krajských zastupitelstvech, některé však s jinými partnery v odměněných předvolebních koalicích. Přibyla rovněž některá nová sdružení, z nich největší šance má hlavně hnutí ANO.

HRADECKÝ KRAJ

V Královéhradeckém kraji bylo pro krajské volby zaregistrováno všech 17 politických subjektů, které se do voleb přihlásily. V minulých volbách kandidovalo 19 koalic, stran a hnutí.

„Drobné problémy, které jsme v předložených kandidátních listinách objevili, všechny subjekty odstranily, takže je bylo možné zaregistrovat," řekla Daria Nosková z krajského úřadu.

Ve volbách se tu utkají ČSSD, ANO, KSČM, ODS, TOP 09, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Starostové a Východočeši. Mandáty v krajském zastupitelstvu chtějí také získat koalice Ne ilegální migraci – peníze raději pro naše lidi, koalice Dělnická strana sociální spravedlnosti – Imigranty a islám v ČR nechceme!, Národní demokracie či lidé z kandidátky Volte Pravý Blok. Do voleb jdou také kandidáti koalice Piráti a Strana zelených + Změna pro Královéhradecký kraj, koalice Úsvit s Blokem proti islamizaci, Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK, koalice Svobodní a Soukromníci, hnutí Nezávislí a Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana práv občanů a SNK.

PARDUBICKÝ KRAJ

Zdejší krajský úřad také zaregistroval kandidátní listiny všech 22 subjektů, které budou usilovat o hlasy voličů. V roce 2012 bylo kandidátek o tři méně.
ČSSD, která minulé volby v kraji vyhrála, opět na pozici lídra postavila současného hejtmana Martina Netolického. Lídrem Koalice pro Pardubický kraj je znovu Roman Línek. Hnutí ANO vybralo do čela náměstka primátora Jana Řehounka.

ODS vsadila na Michala Kortyše, který zastává funkci místostarosty v Litomyšli na Svitavsku, komunisté pak na krajského zastupitele Jana Foldynu. Za TOP 09 je nejvýše nasazeným primář pardubické nemocnice a poslanec Jiří Skalický.

Sdružení Osobnosti Pardubického kraje je koalicí Strany práv občanů, uskupení Pardubice pro lidi a Hnutí osobnosti Pardubického kraje. Lídrem je krajský radní Jaromír Dušek (SPO). Strana zelených spolu s piráty a politickým hnutím Změna nominují projektanta Jakuba Kutílka (Strana zelených).

(čtk, kim)