V Ústí nad Orlicí se již blíží k cíli, elektronická aukce bude v blízké době realizována prostřednictvím e-aukční síně společnosti, která má v tomto směru velké zkušenosti. Projekt se rozjel nad očekávání dobře, po otevření kontaktních míst se ihned začali lidé k aukci přidávat. Sběr podkladů pro elektronickou aukci skončil, zájem projevilo více než tři sta domácností a firem. „Samotná elektronická aukce proběhne v červnu a celý projekt bude završen uzavíráním jednotlivých smluv s vítězným dodavatelem," uvedl ústecký starosta Petr Hájek. Zájem obyvatel zúčastnit se veřejné aukce vedení města příjemně překvapil, vysvětluje si jej i tím, že celý projekt organizuje město, a proto je důvěryhodný. „Při velkém množství podvodných firem v dnešní době občané vítají možnost výrazně zlevnit své náklady s pomocí svého města," konstatoval Petr Hájek a dodal: „Bude to pro nás inspirací pro tvorbu dalších projektů, kterými bychom chtěli pomoci našim obyvatelům v této těžké době. Inspirovali jsme se od Tomáše Bati, který něco podobného uplatnil u svých zaměstnanců ve Zlíně."

Přidávají se další

Předpokládá se, že projekt bude pokračovat druhým kolem na podzim. Město Ústí ušetřilo centralizovanými nákupy elektřiny a plynu formou aukce už stovky tisíc korun, proto vznikl na radnici nápad zapojit i občany. První vlaštovkou bylo u nás město Říčany, kterému se podařilo pro říčanské domácnosti dosáhnout úspor u silové elektrické energie zhruba 16,5 procenta, u zemního plynu zhruba 29 procent. A přidávají se i další. Na základě dobrých zkušeností z aukcí realizovaných pro město se pustily do podobného projektu i Králíky.
Zájemci o nákup levnější elektřiny a plynu zde ještě mají šanci, v Králíkách byla posunuta uzávěrka pro sběr podkladů, která měla být původně na konci dubna. „Do konce května by ta firma měla data zpracovat a zkontrolovat, zda zájemci mohou do aukce vstoupit, nebo nemohou, a posléze je oslovit k uzavření smlouvy. Následně, řekněme v polovině června, by měla proběhnout veřejná aukce," uvedl místostarosta Antonín Vyšohlíd. Aby domácnosti dosáhly co největší úspory, je potřeba zajistit co největší počet zájemců. Podle Antonína Vyšohlída platí: čím větší množství uchazečů, tím větší úspora. Kolik jich nakonec bude v Králíkách, v tuto chvíli není jasné. „Naposledy jsem zaregistroval více než šedesát zájemců, kteří přinesli stávající smlouvy. To je však zkreslené číslo, někteří zájemci, kteří vládnou elektronikou, se přihlašují elektronicky," dodal místostarosta.

Využijí možnosti?

Možnost ušetřit na energiích chce dát svým občanům i Vysoké Mýto a Česká Třebová, před pár dny zveřejnila podobný záměr i města Letohrad, Žamberk, Jablonné a obce Lukavice a Dolní Dobrouč. Společnou elektronickou aukci pro občany i živnostníky zprostředkuje soukromá společnost. „Sběr dat bude probíhat od desátého června. Informace je zveřejněna na webech obcí a měst, vyjde ve zpravodajích, leták bude také distribuován do všech schránek občanů zapojených obcí a měst. Osobně jsem zvědavý, s jakou odezvou se nabídka setká a zda občané tuto možnost využijí," podotkl letohradský starosta Petr Fiala.

Zapojit se, či ne? Rozhodnutí je na lidech

Zúčastnit se, nebo nezúčastnit? Tuto otázku si teď kladou obyvatelé měst a obcí, kde se chystá společný nákup energií na burze s cílem ušetřit lidem finanční prostředky. Na Orlický deník se obrátil jeden z našich čtenářů z Ústí nad Orlicí, který zvažoval svoji účast, ale narazil na nejasnosti. Deníku napsal: „Když jsem si přečetl, že elektronickou aukci na dodávku elektřiny a plynu organizuje město, domníval jsem se, že mým případným partnerem v této akci bude město. A zřejmě si to myslí drtivá většina občanů, kteří se do této akce zapojí. Jeden dobře informovaný známý mi ale řekl, že on sám do toho nejde. Nechce prý kvůli malé úspoře peněz riskovat to, že případné problémy už nebude řešit na ČEZ v České Třebové, ale po telefonu s někým, o kom ani nebude vědět, kde sídlí. Zajímalo by mě, jestli smyslem akce je skutečně zajistit pro občany Ústí levnější energie, a ne zajistit zisk pro firmu, která to bude organizovat. Byl bych ochoten uvěřit tomu, že město má zájem ulevit občanům, nechce se mně ovšem věřit, že to je motiv pro toto konání u firmy, která podniká za účelem zisku."

Orlický deník požádal o reakci radnici v Ústí nad Orlicí, dotaz zodpověděla Radomíra Hájková, vedoucí odboru kancelář tajemníka: „Smyslem této služby je nabídnutí možnosti snížit náklady na energie občanům našeho města, a zároveň posílení informovanosti občanů v této problematice. Bohužel, mnoho občanů je obtěžováno velmi výmluvnými podomními prodejci, kteří nehledí na prospěch občanů, jakožto klientů. Oproti tomu způsob výběru dodavatele formou sdružení domácností do e-aukce je maximálně transparentní a pro občany velmi výhodný, jelikož pořadatel e-aukce není zástupcem žádného z dodavatelů, nýbrž zprostředkovává možnost dosažení nižších cen. Cílem je skutečně lidem pomoci a informovat je, je však plně a jenom na rozhodnutí samotného občana, zda se rozhodne do elektronické aukce zapojit, či nikoliv. Věříme, že pokud chceme lidem pomáhat, je informování o možnostech sdružených e-aukcí téměř naší povinností."