Záleží, s jakým očekáváním studující do kurzu vstupuje: někomu stačí seznámit se se základy cizího jazyka nebo si je oživit, někdo potřebuje držet krok s tempem výuky ve škole, někdo se v kurzech připravuje na státní a jiné jazykové zkoušky.
„Můj syn chodí na angličtinu jednou týdně, aby stačil ve škole," říká Andrea, maminka středoškoláka z České Třebové, a pokračuje: „I když ho učí Češi, efekt to rozhodně má a syn si kurzy chválí. Dvacet lekcí nás vyjde na tři tisíce sto korun." Kdo má na svou angličtinu vyšší nároky, volí buď cestu individuálních kurzů s rodilým mluvčím, nebo vycestuje. „Zvolil jsem Anglii, protože tam jsem v tom prostředí a musím tam mluvit," zdůvodňuje svou volbu Radovan Švarc z Dlouhé Třebové, který v Anglii o prázdninách strávil dva týdny. „Bydlel jsem v rodině, dopoledne jsem chodil do jazykové školy a odpoledne jsme jezdili na výlety s dalšími Čechy a Slováky. Rozhodně mi to pomohlo," říká mladík, jehož snem je studium na Cambridge.
Individuální výuku a rodilé mluvčí nabízí třeba jazyková škola Holmes English v Ústí nad Orlicí. Robert a Blanka Holmesovi nabízejí kurzy různé náročnosti pro všechny věkové kategorie, a dokonce i pro firmy. Hodinová individuální lekce však stojí kolem čtyř set korun. Co se týká cen, z úplně jiného soudku jsou ceny kroužků v domech dětí a mládeže. Kdo chce, aby se jeho dítě seznámilo s cizím jazykem dřív než ve škole, vybere si. Českotřebovský Kamarád například seznámí předškoláky hravou formou s angličtinou ve čtyřiadvaceti lekcích za devět set korun.  (rad)