Ta chalupa s truhlárnou je pro vyučeného koláře domovem dodnes. Už při vstupu do ní má člověk neodbytný pocit, jakoby se ocitl ve filmu Slavnosti sněženek v pozoruhodně vybavené dílně pábitele a věčného sběratele Leliho. Knihy, obrazy, nářadí, sošky… Co kousek, to kus zdejší historie. A Petr Zámečník si ji nechce nechat jen pro sebe. Rád by tu vybudoval expozici, v níž by vše představil veřejnosti. Jen je třeba ještě opravit střechu.

"Mám tu různé sošky, dokumenty, co jsem nasbíral za těch 40 let, nářadí, nádobí, co se tu vyrábělo, používalo a našlo a ještě se nachází," vysvětluje Petr Zámečník a vytahuje některé z budoucích exponátů.

Mezi dveřmi jsou zastrčené velké lucerny. "Ty bývaly na starých tramvajích," podotýká a ukazuje i originál tyčí, pomocí nichž se zavěšovaly.

Každoročně osvětlují kostel při Světýlkách na Vrchní Orlici, které v tomto syrovém, nevšedním prostředí doprovázejí koncerty. To vše ponořené do stínů a záře svíček a lampiček vytváří neopakovatelnou atmosféru. Lidé si ji mohli vychutnat tak letos na konci září.

Vrchní Orlici potkal osud vysídlených obcí, ještě v okolí zdejšího kostela jsou v krajině roztroušené pozůstatky původních stavení - z trávy vystupují zbytky zdí, schody, které nikam nevedou…

Soška ze školy na Vrchní Orlici

"Sošky jsou taky tady ze vsi. Tohoto vzkříšeného Ježíše Krista z Vrchní Orlice mi přinesla jedna paní a Jana Nepomuckého mi kdysi dal bývalý farář z Rokytnice, takový hodný starý pán. V kapličce mu ukradli obraz svaté Anny, patronky zdejších hor. Já měl obraz svaté Anny z baráku po babičce, nevešel se mi tu, tak jsem mu ho dovezl. A on za čas přijel, že mu někdo dal sošku a je na ní nalepeno, že je z Vrchní Orlice. Pak mi jeden pamětník řekl, že byla ve škole na Vrchní Orlici, která byla zbourána v 50. letech. Když se koná pouť na Vrchní Orlici, ta soška jde s námi," říká sběratel.

Je členem spolku Magdalena, neziskové organizace podporující tradice a kulturní život v Orlických horách. Vyhledává také poničené křížky a pomníčky v okolí, které opravuje a vše dokumentuje fotografiemi. Podařilo se tak obnovit i staré zarostlé a pokácené pomníčky na bartošovickém hřbitově. Jinak pracuje již několik let v košíkářské chráněné dílně sdružení Neratov.

Fotografie zasazené v oknech

Fotografování je další jeho velkou vášní. "Zabývám se jím od svých 15 let, takže 51 let. Inspiraci hledám hlavně v přírodě a kromě památek fotím také na kulturních akcích," doplňuje.

A své snímky vystavuje originálně. "Jsem původně truhlář a lidé, kteří chtějí udělat nová okna, mi donesou ta stará. Nepálím je, ale využívám dál. Zasazuji do nich své fotografie," vysvětluje.

Jeho fotografie jsou k vidění i v kostele na Vrchní Orlici. Jsou vložené do rámečků původních oken, které z poničených kousků slepil dohromady. Takže pokud nevíte, kam vyrazit na výlet, zkusit můžete třeba právě kostel na Vrchní Orlici, otevřeno má stále. Jen pro zajímavost, pokud vám přijde jeho interiér nějak povědomý, vězte, že zde Jiří Menzel pořizoval jednu ze scén do filmu Obsluhoval jsem anglického krále a Jiří Strach tu natáčel některé záběry do třetí řady seriálu Labyrint.