Do Chrudimi zavítalo 40 soutěžících ze škol v Chrudimi, Skutči, Heřmanově Městci, Hrochově Týnci, Prachovicích a Prosetíně. Z výhry se nakonec radovali skutečští gymnazisté, stříbro vybojovalo jedno družstvo domácích z pořadatelské školy a na třetím místě se umístili školáci ze ZŠ Prosetín.

„Piškvorky hrajeme někdy i během vyučování nebo doma. Výhodou je, že se dají hrát i na telefonu,“ říká třeba piškvorkář Jan Čapka ze Základní školy Heřmanův Městec. Účastníci turnaje se snažili ze všech sil najít slabé místo svých protivníků a vyhrát.

„Každý hráč vás většinou překvapí a udělá tah, se kterým nepočítáte, proto si nemůžeme připravit dopředu nějakou podrobnou strategii. Protihráči jsou hrozně nepředvídatelní, a tak se spoléhám spíše na intuici,“ prozradil jeho spolužák Maxmilián Mokrý.

Celý turnaj se nesl v napjatém, ale i příjemném duchu. Soustředěné pohledy hráčů zde doprovázel pouze zvuk škrábajících fixů. Každý chtěl pro své družstvo získat co největší počet bodů.

„Naše škola vybrala ty nejlepší. Žáci se pečlivě připravovali a trénovali, protože konkurence je opravdu vysoká. Hrají zde základní školy proti gymplům, což není moc spravedlivé, ale pravidla jsou holt tak nastavena. Jinak děti už moc piškvorky o přestávkách mezi vyučováním nehrají, věnují se převážně telefonům, kde mají různé střílečky a auta,“dodala učitelka Daniela Jedlinská ze Základní školy Prosetín.

Konečné pořadí
1. Piráti - Gymnázium Suverénního řádu maltézských rytířů ve Skutči
2. Autíci - Gymnázium Josefa Ressela
3. Anonymous - ZŠ a MŠ Prosetín
4. Hrošíci - ZŠ Hrochův Týnec
5. - 8. Showtime - Gymnázium Josefa Ressela, Heřmaňáci - ZŠ Heřmanův Městec, Prach1 ZŠ Prachovice, Prach2 ZŠ Prachovice.