Dlouho to s dalším ročníkem hudebního festivalu bylo na vážkách. Nakonec pořadatelé řekli ano, ale chyběl program.

AŽ KE KRAKONOŠOVI

Ten se teď rychle plní a hlavně, padla i známá jména. „Fear Factory z Kalifornie se vrací na místo činu po dlouhých 15 letech a při jejich vystoupení opět Krakonošovi řádně poskočí pokličky. A třeba i pohnou základy betonových staveb, které pohlcují louky festivalu a ukrajují jeho půdu, určenou radnicí k zastavění," podotkl jeden z organizátorů, Martin Věchet.

Tvrdé kapely mají pod horami tradici od roku 1997, kdy tu vystoupili slavní Faith No More. Následovala Sepultura, Motörhead, Soulfly, Cradle of Filth, Cavalera Conspiracy, Suicidal Tendencies nebo Korn. „Když přijeli Fear Factor poprvé, odvezla nás mamka se ségrou raději pryč na hlídání k babičce deset kilometrů za Trutnov. Pamatuji si ale, že byl tehdy jejich koncert slyšet až tam. Letos se těším, až si je poslechnu naživo a ne jen z doslechu přes lesy," vzpomíná dcera zakladatele festivalu, členka kapely Marta a Rasputin a současná pořadatelka Marta Indiánka Věchetová.

PRO DĚTI I RODIČE

Trutnovský festival ale každoročně nabízí pestrý hudební mix a letos to bude stejné. Proto dorazí i Jaroslav Uhlíř s dětskými písničkami, kapely Čechomor, Monkey Business a David Koller, který bude se svojí kapelou během léta vystupovat jen na pár vybraných místech. Po několika letech se vrací Švihadlo či Máma Bubo, kteří byli u položení základního kamene rozehnaného festivalu v roce 1984. Naopak poprvé se tu představí slovenští Queer Jane.

Festival, který je letos věnovaný osmdesátinám náčelníka Václava Havla, ve čtvrtek 18. srpna netradičně zahájí jedna z hvězd, populární britský písničkář Jake Bugg s kapelou.