Ta sice v letošním roce vystupuje minimálně, nicméně jeden velký klubový koncert je připravený na sobotu v M-klubu ve Vysokém Mýtě. Celý výtěžek ze vstupného bude věnován na léčebné výlohy pro tříletého Erika Pecháčka, který má dětskou mozkovou obrnu. Výtěžek  navíc zdvojnásobí až do výše šedesáti tisíc korun získaný grant od Nadace Divoké husy.

Ježíšek pro Erika

Celkovou částku z festivalu Hudba pomáhá letos doplní i výtěžek ze série vánočních benefičních koncertů s názvem Ježíšek pro Erika, kterou odehraje skupina Parkoviště pro velbloudy se svými hosty. První z nich se uskuteční v neděli 1. prosince v Morašicích, následující 15. prosince v nových prostorách Zámecké jízdárny v Litomyšli a závěrečný pak 25. prosince  ve vysokomýtském Šemberově divadle.
V příjemných hudebních večerech plných známých vánočních melodií i autorských písní vystoupí spolu s Parkovištěm pro velbloudy také Dáda Koupilová (Xilt), Nikol Držmíšková (Nový zboží), Tomáš Fuchs (Trilobajt) či Lucie Tomanová (Rytmik). K projektu se také připojily základní školy z Morašic, Litomyšle a Vysokého Mýta, které pro projekt vytvořily originální dekoraci. Minimální vstupné bude padesát korun. Celý výtěžek festivalu bude věnován na léčebné výlohy Erika Pecháčka. Projekt je realizovaný za podpory programu Think Big.

Pro potřebné

Hudba pomáhá je benefiční festival, který za šest let fungování podpořil šest hendikepovaných dětí a organizaci Berenika, a to celkovou částkou převyšující tři sta padesát tisíc korun. Na festivalu Hudba  pomáhá v minulosti vystoupily takové kapely jako Vypsaná fiXa, -123minut, Xindl X, Čankišou nebo Skyline. Získané finance vždy putují na pořízení potřebné věci pro handicapované dítě z Pardubického kraje.
„V roce 2008 jsme například pořídili z výtěžku pianino     pro nevidomou Michalku Moravcovou, v roce 2011 bylo ze vstupného zakoupeno elektrokolo pro Michala Diviše, který má takzvanou nemoc motýlích křídel, a v minulém roce jsme zakoupili zvedák pro vozíčkáře za bezmála        sto deset tisíc korun. Ten byl poté věnován neziskové organizaci Berenika z Vysokého Mýta," uvádějí pořadatelé.
Festival pořádá Vojtěch Sedláček ve spolupráci s Karlem Teleckým a Vysokomýtskou kulturní. Akce se koná za podpory města Vysoké Mýto a Nadace Divoké husy. Velký dík patří skupině Chinaski, která koncert odehraje pouze za minimální náklady na vystoupení.  (tz)

Pozn. red.: Podle aktuální informace od pořadatelů jsou již vstupenky na koncert kapely Chinaski vyprodány.