Poliklinika Česká Třebová.

STRÁNKY OBEZITOLOGICKÉ ALIANCE NAJDETE ZDE.

Jak hubnuli vyhlašovatelé?

Šéfredaktor Orlického deníku Karel Pokorný je jedním z hlavních iniciátorů soutěže. V dubnu 2012 měl při výšce 178 cm váhu 97 kilo. Taková hodnota odpovídala obezitě 1. stupně. Zavázal se shodit na 90 kg, což splnil před letními prázdninami. V létě a na podzim váhu fixoval. To je základ prevence jo-jo efektu. Musí se udržet na nové váze při normální stravě, a to za každé shozené kilo 10 dnů. Pak svůj závazek zpřísnil a odhodlal se k dalším 5 kilogramům úbytku, chce dosáhnout hmotnosti 85 kg. Toho letmo dosáhl na Štědrý den ráno, ale po svátcích ručička vyskočila na 86,5 kg. Takže další pokračování ho čeká teď v novém roce.

Doktor Leoš Středa zaštiťuje soutěž odborně, sleduje pacienty v ordinaci v Poliklinice Dopravního zdravotnictví v České Třebové, komunikuje s hubnoucími telefonicky, mailem i po skypu nebo facebooku. Sám začínal v dubnu 2012 s váhou 108 kg, což byla při výšce 177 cm obezita na hranici mezi 1. a 2. stupněm. Celkově shodil těsně nad hranici 92 kg, pod kterou se však již nedostal a je to jeho novoroční úkol. Teď je na Filipínách, váží 94 kg, což je stále obezita 1. stupně.

Starostka Lanškrouna Stanislava Švarcová se k vyhlašovatelům připojila o něco později a svoji váhu zveřejňuje na stránkách Orlického deníku od poloviny května, kdy vážila téměř 77,5 kg. To byla při výšce 160 cm obezita 1. stupně, kterou překonala a dostala se až na 71 kg. Aktuálně váží 73,5. Vánoční hříchy v podobě bramborového salátu, vanilkových rohlíčků a punče či sušeného ovoce jsou prostě znát. Také méně pohybu a stres. Vzhledem k tomu, že měl nastat konec světa, nechtěla ho prý opouštět hladová… Nenastal, tedy s lednem bude pokračovat i návrat k přísnému režimu.

Malé ohlédnutí 
za loňským rokem

Do soutěže se vloni zapojilo celkem 320 čtenářů. Nejúspěšnější zhubnuli za půl roku i přes 20 kg, rekordní je třicetikilogramový úbytek. Pravidelně na kontroly chodí třetina soutěžících. Dieta Středaform je nejčastějším způsobem hubnutí, spočívá v omezení sacharidů a nasycených tuků. Jen několik čtenářů zvolilo nízkokalorickou dietu, která vyžaduje tvrdou disciplínu. Menší je i skupina obézních diabetiků, kteří jsou na dietě s příjmem 150 g sacharidů. Jedna pacientka hubne v lázních.
Do soutěže jsou zapojeni i internetoví čtenáři Orlického deníku, nejvzdálenější jsou čtenářky z Roudnice nad Labem a dvě poštovní doručovatelky z Kladenska. Dr. Středa se pokouší na Filipínách získat pro soutěž i tamějšího výrobce delikates Franka Krejciho, což je Američan českého původu, který je na Filipínách usazen trvale. Takže se možná naše soutěž stane mezinárodní