Vedení města si nově radar prostě pronajímá od akreditované soukromé firmy.

Vytipovali pět úseků

„Je to běžná praxe malých měst. Tento model je pro nás z ekonomického, legislativního i organizačního hlediska nejvýhodnější řešení,“ vysvětlil Josef Kozel s tím, že firma zajišťuje všechny potřebné kalibrace a certifikáty a město přijde „k hotovému“.

Strážníci měří rychlost prozatím na pěti úsecích, které vedení radnice vytipovalo ve spolupráci s dopravní policií. Zná je i většina tamních obyvatel. Jde například o hlavní průtah městem, Havlíčkovu ulici nebo výjezd na Klešice.

„Za první den měření se nám potvrdilo, že je oprávněné. Hlavně v úseku u Chotěnic, kde je i autobusová zastávka. Řidiči tu jezdí daleko rychleji, než by měli,“ poznamenal starosta a jeho slova potvrdil šéf strážníků Roman Charvát: „Zastavení řidiči byli hodně překvapení. Nejsou zvyklí, že městská policie měří rychlost. Za první provozní den to bylo osm hříšníků.“

O pořízení radaru uvažovalo vedení radnice už na jaře. Zákonodárci se však tehdy opět zabývali otázkou, zda by strážníci skutečně měli mít pravomoc měřit rychlost. Městu by se tak ukvapený nákup nemusel vyplatit, a proto se rozhodlo počkat.