Vaření pro druhé je stres, ale zároveň i zábava
Kuchaři Ondřej Slanina a Filip Sajler přiznávají, že Magdalena Dobromila Rettigová má co nabídnout i dnes
Pestrým programem gastronomických slavností provedou návštěvníky populární kuchaři ONDŘEJ SLANINA a FILIP SAJLER. Oba vaří s vášní a jídlo opravdu milují!
Slavnosti v Litomyšli jsou v duchu M. D. Rettigové. Jaký máte vztah k této vyhlášené české kuchařce?
Ondřej Slanina: Mám dobrý vztah ke všem českým kuchařům, kteří svou práci dělali a dělají dobře, takže i k Magdaleně Dobromile Rettigové.
Filip Sajler: Respekt a úcta. Byla velice schopná a byla jedna z prvních, kdo vaření naší kuchyně nějak sepsal a technologicky popsal řešení přípravy.
Vařili jste někdy podle ní? Máte její kuchařskou knihu?
O. S.: Její kuchařku mám, ale přiznám se, že jsem čistě podle ní ještě nevařil. Pouze jsem se inspiroval.
F. S.: Četl a mám doma několik vydání jejích knih.
Mají její recepty šanci zabodovat i dneska?
O. S.: Určitě mají, jen je potřeba se probojovat staročeštinou.
F. S.: Mají šanci zabodovat, dokonce si myslím, že dost často bodují, neb k její práci se často odkazují i mnozí velice populární čeští šéfkuchaři.
Dnešní akce je především o české kuchyni. Je vaše oblíbená?
O. S.: Jsem Čech, takže je mou oblíbenou. Ovšem rád si ji různými způsoby odlehčuji.
F. S.: Česká kuchyně je má oblíbená z domácí a každý kuchař u nás by její přípravu měl ovládat. Je to naše kultura a prezentace.
Jíte raději doma, co si sami uvaříte, nebo se necháte obsloužit v restauraci?
O. S.: Oboje. Rád vařím doma, ale mám málo času, takže se restauraci nevyhnu. Rád jím ve své restauraci Chateau St. Havel, jelikož se můžu spolehnout na kvalitu.
F. S.: Tak i tak, záleží na náladě a chuti.
Je těžké být dnes kuchařem a vařit pro druhé?
O. S.: Je to těžké jako každé jiné povolání ve službách. Každý den začínáte na novo, všichni hosté většinou přijdou najednou ve stejnou chvíli a vše chtějí rychle. Je to ve stresu, ale zábava.
F. S.: Musíte to mít rád a musí vás to bavit, pak to jde samo, kuchařské řemeslo je skvělé.
Obligátní otázka pro kuchaře: Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
O. S.: Mé nejoblíbenější jídlo je asi řízek s bramborovým salátem.
F. S.: Na co mám zrovna chuť. Úžasných jídel a kuchyní je na světě mnoho.
Vařil pro prezidenty a královnu, umění předvedl i v Litomyšli
GALAVEČEŘE NA KARLOVĚ. Večer plný pochoutek zažili ve středu návštěvníci restaurace Karlov v Litomyšli v rámci Gurmánské pouti. Jedinečné čtyřchodové menu připravil šéfkuchař Miroslav Husák z vyhlášeného brněnského hotelu společně s Václavem Škeříkem, šéfkuchařem Karlova. Jako předkrm se podávala marinovaná červená řepa s kozím sýrem a medovými ořechy. Následovalo drůbeží ragú s konfitovanými žaludky. Hlavní chod byla opravdová lahůdka, a sice pečený filet ze pstruha na květákovém mozečku a vyuzený filet na jelítku s pěnou z chardonay. Tečku za menu udělal dezert – čokoládový řez s kávovým krémem a domácím jahodovým sorbetem. Šéfkuchař Miroslav Husák je držitelem mnoha ocenění, mezi ta největší patří první místo ve světové soutěži v Singapuru a ve Skotsku. V roce 2009 získal zlatou medaili M. D. Rettigové. Vařil také pro řadu známých osobností, pro královnu Alžbětu II., papeže Benedikta XVI., prezidenty Václava Havla i Václava Klause nebo pro bývalou ministryni zahraničí USA Madeleine Albrightovou. Foto: Jiří Marek
Ochutnejte, na čem se smaží Indonésie i vy
Na gastroslavnostech se bude podávat nejen tradiční česká kuchyně. V Evropském školicím centru budete mít možnost ochutnat i tu s příchutí Indonésie.
V osmnáct hodin se k indonéským dobrotám bude promítat dokument, a to u příležitosti výstavy fotografií „Na čem (se) smaží Indonésie". Přijďte zdarma ochutnat indonéské pochutiny (např. výtečné Saté – kuřecí špízky s arašídovou omáčkou a rýžovými knedlíčky, typické indonéské chipsy a sladkosti, vzácnou cibetkovou kávu). O půl sedmé pochoutky doplní dokumentární film o dopadech pěstování palmy olejné Zelená poušť.
Výstava fotografií je z nedávné expedice na Sumatru a ukazuje dopad pěstování palmy olejné na indonéské životní prostředí a život místních obyvatel, především z kmene Suku Anak Dalam (Děti lesa). Pořádá ji analytické centrum Glopolis v rámci projektu Hlad nepřijímáme a kampaně Česko proti chudobě.
V sobotu tak uděláte radost svým chuťovým buňkám a zároveň se dozvíte, jaké důsledky má produkce jednoho z nejběžnějších rostlinných olejů – palmového. Palmový olej je v Evropě nejběžněji používaným rostlinným tukem. Náš šampon, mýdlo, margarín, sušenky, zmrzliny, čokolády či bramborové lupínky – všechny tyto výrobky obsahují palmový olej. Najdeme ho také v čisticích prostředcích, krmivech pro zvířata a stále více i v pohonných hmotách. Palmový olej totiž slouží jako surovina pro výrobu bionafty.
Plantážím palmy olejné ovšem závratnou rychlostí ustupují deštné pralesy, což ohrožuje život lesních kmenů i vzácnou faunu a floru a způsobuje výrazné emise oxidu uhličitého. Rozsáhlé plochy plantáží této plodiny určené především na vývoz zabírají také půdu, která dříve sloužila k pěstování plodin pro místní spotřebu. Tím je ohrožena potravinová soběstačnost a bezpečnost místních lidí.
Tým dobrovolníků se v rámci projektu Hlad nepřijímáme vydal přímo na Sumatru, aby přinesl svědectví o tom, jaké dopady má pěstování na životní prostředí a na místní komunity. Povídali si s příslušníky místního kmene Suku Anak Dalam, se zaměstnanci palmových plantáží, drobnými zemědělci pěstujícími palmu olejnou, zástupci neziskových organizací i státní správy.
Navštívili dvě provincie – Jambi, kde již palma olejná zabírá většinu úrodné půdy, a Západní Sumatru, kde se plantáže teprve začínají rozrůstat. Skrze objektivy fotoaparátů účastníků cesty a jejich indonéských přátel se můžete na Sumatru přenést i vy. (jhar)
PROGRAM
Gastrofestival na Smetanově náměstí 11 hodin
•prezentace restaurací se soutěží „O nejlepší svíčkovou"
•soutěž dvoučlenných družstev hotelových škol
•prodej místních produktů a regionálních potravin
•dekorativní vyřezávání ovoce
•škola otevírání ústřic
•soutěž o nejlepší bábovku
•burza rodinných receptů
•prezentace hotelových škol s
•ochutnávkou pokrmů – stánky
•prezentace výrobců potravin, nápojů a gastro vybavení
•hudební vstupy – skupina Vencaband a Lidová hudba Matúša Ondruša z Levoči
•večerní koncert s tancem, hraje Jam & Bazar. Revival známých skupin sedmdesátých let 19 hod.
Pro děti:
•zdobení pardubických perníků
•školička vaření a pečení (banánové chuťovky, zdobená vařená vejce, marcipánová zvířátka, párečky v županu, bramborové pekáčky, děti obdrží zástěrku)
Nenechte si ujít
•Umíte upéct bábovku, po které se všichni olizují? Pak ji přineste dneska na náměstí do stanu Sboru paní a dívek. Zúčastněte se soutěže o nejlepší bábovku. Hodnotit ji budou mimo jiné kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina.
•Na slavnostech zajděte také na Toulovcovo náměstí a nechte se zlákat vůní z kotlíků. Tady totiž bude bublat gulášek, a to v rámci oblastního kola Mistrovství České republiky ve vaření kotlíkových gulášů. Vloni tu bylo o legraci postaráno a podobná atmosféra zavládne i letos.
•Na Smetanově náměstí ochutnáte tradiční českou kuchyni, svíčkovou, ale také si nenechte ujít nabídku zahraničních kuchařů. Podávat se budou speciality z Ukrajiny. V Salaši u Franka si vyberete ze slovenských pochoutek. Holanďané nabídnou výborné sýry. A Japonci vám dají ochutnat sushi i další exotické pokrmy.
•Slavnosti vyvrcholí v neděli ve 12 hodin společným obědem pod širým nebem. Podává se pečená husička s variací knedlíků a zelí. Pořadatelé vzkazují, že ještě mají několik porcí. Neváhejte!