Staročeské kulinářské dědictví i bohatství indonéské, polynéské či japonské kuchyně nabídne v sobotu 23. září Pernštejnské hodování na pardubickém zámku. Netradiční food festival spojí malebné prostředí renesančního zámku a všudypřítomnou historii s moderními gastronomickými trendy. Nebude chybět ochutnávka Sluneční bárky, pivního nápoje podle 3000 let staré receptury.

Požár v Polabinách.
Hořící olej zamořil byt v pardubických Polabinách. Žena se nadýchala zplodin

„Jídlo a hodování na pardubický zámek odjakživa patří. Byli to Pernštejnové, kdo do Čech i do Vídně přinesl chuť Středomoří, oni propagovali recepty italské a španělské kuchyně,“ uvedl Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea Pardubice, které akci pořádá. Zážitek z rozličných kuchyní a street food občerstvení doplní káva z malých pražíren, osvěžující domácí limonáda, vína a piva z blízkého okolí. Pro rodiny s dětmi bude připravena speciální dílna. 

Seznamte se, kráska z Kladiny. Unikátní bronzové vědro z 9. století před Kristem.
Tajemná kráska od Sezemic zazářila na filmovém plátně a okouzlila zahraničí

K ochutnání a ke koupi bude i pivní speciál Sluneční bárka, který vznikl podle nejstaršího piva ve střední Evropě. Pivo, jehož recept se zrodil ve spolupráci s experimentálním pivovarem Eureka při Univerzitě Palackého v Olomouci, přiveze Pivovar Bohdaneč. „Ochutnání tohoto nápoje je zážitek, který nás může přiblížit jak našim předkům, tak přeneseně i jejich bohům,“ dodal Tomáš Libánek.

Festival se koná v sobotu od 10 do 18 hodin. 

Fotografie z minulých ročníků Pernštejnského hodování: