Pro Pardubický kraj, který je zřizovatelem vzdělávacích zařízení, je to rovněž signálem, aby školy, i když jim ubývá studentů, neslučoval nebo nerušil.

„Největší zájem je o nástrojaře a elektrikáře oborů slaboproud a silnoproud, ale také třeba o zámečníky," uvedl ředitel Průmyslové střední školy v Letohradu Martin Prikner.  Žáci by mohli již od druhého pololetí získat prospěchové stipendium ve výši až 2000 korun měsíčně. Zároveň by ve firmách absolvovali odborný výcvik a exkurze a měli by v nich možnost pracovat na prázdninových brigádách. Především by ale získali jisté budoucí zaměstnání, zároveň by případně mohli dál při práci studovat. Konkrétní podmínky ještě škola s podniky dolaďuje.
Na Orlickoústecku se do spolupráce s odbornými školami zapojily výrobce jističů OEZ Letohrad, producent kondenzátorů ZEZ Silko Žamberk, výrobce technologií, strojů a služeb pro zpracování základních potravin a technických materiálů Bühler CZ Žamberk, výrobce textilních strojů Rieter Ústí nad Orlicí, společnost Isolit Bravo Jablonné nad Orlicí, která vyrábí domácí spotřebiče a díly pro automobilový průmysl, a strojírenská firma Forez sídlící v Ostrově u Lanškrouna. „Třeba společnost Bühler staví novou výrobní halu a potřebuje několik desítek lidí," uvedl Prikner.
Zaměstnavatelé si chtějí podchytit také budoucí absolventy Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové a Střední odborné školy a učiliště v Lanškrouně. Spolupráci firem a odborných škol zprostředkovávali a iniciovali také starostové měst z Orlickoústecka. Mimo jiné se obávali, že kvůli snižujícímu  se počtu studentů by školy mohly zaniknout nebo se redukovat. Mají někdy podobné obory vzdělání a jsou poměrně blízko sebe. „Trvalo to zhruba rok, ale jsem rád, že už je to před podepsáním smluv," prohlásil starosta Letohradu Petr Fiala.

Dětí ve středních školách Pardubického kraje kvůli klesající demografické křivce trvale ubývá. Promítá se to i na financování školství, na tento školní rok hejtmanství dostalo od ministerstva o 8,8 milionu korun méně na mzdy. „Pokud budeme navrhovat nějaké změny v síti škol, budeme ke spolupráci s firmami přihlížet. Když se je podniky budou snažit podpořit a absolventi budou mít zaměstnání, nebudeme takovou školu upravovat nebo rušit," uvedla krajská radní pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.