„Manžel má obdobně, ale nestěžujeme si. Ostatně, snažím se z každý měsíc ještě něco uškudlit pro vnoučata. Teď staví, tak jim čas od času trochu přilepším. Jen pár stokorunami pod stromeček, občas jim také ale něco navařím a pozvu na nedělní oběd,“ říká paní Marie.

Těší se, až se oteplí a začne se znovu těšit ze své zahrádky za domkem. Pěstuje tu brambory, jahody, k tomu řádek česneku a cibule. Jižní hranici pozemku obepíná vinná réva a kolem ní vždy v dubnu vykvetou desítky tulipánů.

„Předloni jsme ještě měli prase, ale teď už na chov nezbývá moc sil a s mužem jsme si nechali jen pár slepic. Ani se domácí hospodářství při dnešních cenách nevyplatí, ale bereme to jako příjemný koníček,“ říká.

Ilustrační foto.
Penzisté nově berou v průměru 12 326 korun. Kde dostávají nejvíc a kde nejmíň?

Z penze i díky domácím výpěstkům dokáže vyžít. Starosti manželům dělá jen rostoucí cena dřeva a uhlí, kterým topí. Starobní penze přitom patří na východě Čech k nejnižším v Česku.

Víc než průměr dostávají pouze důchodci na Královéhradecku, naopak v okresech Jičín, Náchod a Svitavy jsou starobní důchody hluboce podprůměrné. Patří dokonce k nejnižším v zemi.

Důvod nízkých důchodů, ačkoliv je nutné podotknout, že rozdíly jsou pouze ve stokorunách, je ale zřejmý. Má původ v nedávné historii. Východ Čech byl vždy spíše průmyslový a zemědělský, chyběl zde těžký a báňský průmysl, který se za komunistického režimu pyšnil vysokými výdělky. Když se srovná průměrná penze zvlášť u mužů a zvlášť u žen, ukáže se, že nejvíc dostávají karvinští a ostravští důchodci-muži. Až třetí pozici žebříčku dle okresů obsadí Pražané, kteří žebříčkům nejvyšších mezd vévodí dnes.

Právě díky nadstandardním hornickým mzdám berou bývalí havíři vysoké penze. Narozdíl ovšem od jejich manželek, právě v báňských oblastech přesahují rozdíly v penzích mužů a žen až 4000 korun. Celorepublikově je rozdíl mezi penzí mužů a žen zhruba 2300 korun.

„Jedním z důvodů může být kratší odpracovaná doba. Ženy mají nižší důchodový věk (snižuje ho i počet vychovaných dětí), proto je jejich doba pojištění zpravidla kratší,“ říká Renáta Provazníková z České správy sociálního zabezpečení.