Komu není nepořádek lhostejný a rád by se ještě zapojil, na stránce uklidmecesko.cz je přehledná mapa se všemi nahlášenými událostmi.

Stará tradice

Například v Chrudimi a jejím okolí sahá tradice velkého jarního úklidu veřejného prostranství až do roku 2002. A místní se práce neštítí. Letos se zapojilo 21 organizací, které od konce března do konce dubna plánují vyslat uklízet přes 1100 dobrovolníků.

Do boje s nepořádkem se například zapojila většina chrudimských školek a část základních i středních škol, uklízeli nebo ještě budu uklízet dobrovolní hasiči z Medlešic a Topole i ochránci přírody.

Vodácké sdružení Kačeři bude už dnes od půl páté čistit břehy Chrudimky, a to od jezu U Velryby k letnímu stadionu. Pokud voda dovolí, tak až k parku Střelnice. V sobotu se v jednu odpoledne sejdou před areálem chrudimského sběrného dvora úklidové čety organizované Dobrovolnickým centrem Farní charity Chrudim, aby odstranili nepořádek v ulicích Sečská, Obce Ležáků a Dr. Milady Horákové.

V sobotu od devíti ráno začne úklidová akce i v Kladně u Hlinska. Od dvou odpoledne vyrazí od křížku v Závratci dobrovolníci na lov nepořádku směrem k Lovětínské rokli a zpět do vesnice. Účastníky čeká za odměnu opékání buřtů.

Až do konce dubna

Okolí Chrudimky se bude uklízet v Pardubicích, a to během akce s podtitulem: Hurá na Červeňák. Sraz je plánován na sobotu od půl deváté na Červeňáku. „Rukavice pro vás máme připravené, pytlů bude dostatek, tak tedy s sebou snad jedině něco na poúklidový piknik," radí co si přibalit organizátorka Kamila Skalecká.

Uklízet se bude i okolí bývalé vojenské plovárny, v Jezbořicích nebo Rosicích.

„V sobotu 22. dubna se sejdeme v 8:30 před hasičskou zbrojnicí, vyfasujeme rukavice, vesty a pytle a vyrazíme poklidit kolem silnic v okolí Sezemic. Až se skončí, dáme si luxusní buřtguláš s chlebem a něco k pití," zvou dobrovolníky hasiči ze Sezemic.