„Bydlím kousíček od Slatiňan a vím, že zdejší ústav poskytuje péči a služby klientům na vysoké úrovni, tak jim ráda pomáhám,“ uvedla Terezie Dobrovolná, když včera za klienty do domova přijela na návštěvu a byla nadšená: „Je to něco úžasného, co pro lidi s postižením tady ve Slatiňanech dělají. Všichni, kdo tu pracují, si zaslouží obdiv a jsem ráda, že jsem mohla pomoci přispět k zábavě i rozvoji klientů,“ dodává Dobrovolná. 

Slova rozvoj i zábava jsou namístě, nové didaktické pomůcky totiž rafinovaným způsobem kombinují hru se cvičením. Například balanční podložka slouží k rozvoji rovnováhy. Kdo na ni stoupne, musí se na ni nejen udržet, ale pohyby těla manipulovat podložkou tak, aby provedl malou kuličku spletitým labyrintem až do středu. Jeho tvar se může libovolně měnit, takže se podložka jen tak neomrzí. Další pomůcka jménem Himalaya procvičuje naopak soustředění, trpělivost a jemnou koordinaci obou rukou. 

„Tyto pomůcky jdou denně doslova z ruky do ruky,“ říká vedoucí útvaru přímé péče Martina Hurtová, s tím že klientům zpestřují jejich činnost. „Máme tu řadu dílen – vyrábíme třeba košíky z pedigu, bižuterii, papírové výrobky. Pravidelně se tu koná muzikoterapie, taneční kroužek, plavání a řada dalších,“ vyjmenovává Martina Hurtová zlomek činností, jak v Domově sociálních služeb Slatiňany s klienty pracují.