Třeba i kvůli tomu, aby unikly spárům počítačů, tabletů a mobilních telefonů. Pardubické haly Dašická a Dukla se příští týden stanou dějištěm celorepublikového finále 3. ročníku Sportovní ligy základních škol. Pardubicím nebylo pořadatelství svěřeno náhodou. V poslední době se staly významným basketbalovým centrem. Nejen v mužském balení, ale především zásluhou mládeže.

„Basketbal do škol jednoznačně patří. Proto velmi vítám tento projekt. Věřím, že se v Pardubicích podaří vychovat další Kantůrky, Vahaly nebo Welsche," říká náměstek pardubického primátora Jakub Rychtecký.

Jeho slova podtrhuje vítězství „chlapského oddělení" ze ZŠ Studánka v loňském roce. Ve středu 26. i ve čtvrtek 27. dubna tak budou obhajovat prvenství před zraky rodičů, známých, kamarádů či spolužáků.

Pardubické barvy budou hájit i dívky. O překvapení se pokusí zástupkyně něžného pohlaví ze ZŠ Npor. Eliáše, Polabiny III. Obrovskou motivací je dostat se do soubojů o zlato. Bude je totiž přenášet v přímém přenosu Česká televize.

Sportovní ligaZdroj: archivSeznamte se: SLZŠ
- Sportovní liga základních škol o Pohár ministryně školství je soutěž v sedmi vybraných sportech určená žákům ZŠ nebo odpovídajícím ročníkům víceletých gymnázií z celé České republiky.
- Týmy se mohou zapojit do sedmi sportů: atletiky, minifotbalu, basketbalu, florbalu, volejbalu, házené, plavání.
- Kdo je největší hvězdou mezi žáky? Deník a Česká televize začaly hledat nové talenty. Jejich příběhy se před každým finále objeví v novinách a na obrazovce.
- Pořadatelem akce jsou Asociace školních sportovních klubů ČR, Česká unie sportu a MŠMT.