Orlické hory – Jedenáct autobusových a dvě speciální vlakové linky vyjely v sobotu na svou první pouť k Orlickým horám. Region opět začaly křižovat cyklobusy, jimiž se turisté dostanou pohodlně k výletním trasám.
Oproti loňsku se počet linek ani jejich směr nezměnil. „Nebyl k tomu ani důvod. S dopravci, kteří pro nás cyklobusy zajišťují, je již vše dobře ustálené a cyklisté si na trasy zvykli," upřesnil Jaroslav Štefek, sekretář Euroregionu Glacensis, jenž síť cyklobusů v Orlických horách zajišťuje.
Jízda nejen
po českém území
Vyznavači jízdy na dvou kolech se tak už po jedenácté mohou vydat kromě Orlických hor také do oblasti Bukové hory a Králického Sněžníku, kam vedou některé z linek. Jeden z cyklobusů vyjede až za hranice republiky.
„Vzhledem k neustále se rozvíjející spolupráci s našimi polskými partnery je v letošním roce opět v provozu linka směřující do polských Bystřických hor s výstupním místem v samém centru hor Spalona. Území přilehlého Polska nabízí rozsáhlou síť cyklotras propojující zajímavé turistické cíle, doplněné vhodně objekty agroturistiky a gastronomie," doporučuje Jaroslav Štefek.
Stejně jako v minulých letech i tentokrát ukrojí Euroregion Glacensis část peněz z krajského rozpočtu určených na podporu cyklobusů. „Kraj provoz cyklobusů dotuje zhruba třemi miliony korun. Další půl milion dává na jejich propagaci," upřesnil Jiří Hošna z tiskového oddělení.
Dotace už není samostatná
Tato suma je určená všem organizacím, jež speciální linky zajišťují v celém kraji. Do Orlických hor tak putuje jen část. Letos navíc došlo ke změně, jakým způsobem budou peníze propláceny. „Cyklobusy jsou součástí veřejné dopravy, a proto byly do tohoto sytému začleněny. Dříve byly financovány formou samostatné dotace," upřesnil Jiří Hošna.
Pro cestující se však nic nezmění. S kolem mohou od soboty nasednout do připravených linek vždy o víkendu a ve státní svátky. Provoz potrvá až do konce září.
„Letos už se na kolo těšíme. Jezdíme celá rodina, a byť už máme spoustu tras projetých, dost zajímavostí nám zbývá. Cyklobusy k přepravě využíváme často," poznamenal Jan Suchý z Týniště nad Orlicí.

Trasy cyklobusů 2013.

Cyklobusy 2013

- Cyklobusy Orlických hor 2013 budou v provozu do 29. září, a to o sobotách, nedělích a státních svátcích.
- Připraveno je celkem jedenáct autobusových linek, každá je vyznačená jinou barvou. Orlickoústeckem procházejí čtyři:
Žlutá linka (Kostelec nad Orlicí – Červená Voda): Žamberk, Lukavice, Letohrad, Mistrovice, Jablonné nad Orlicí, Čenkovice, Orličky, Červená Voda
Zelená linka (Jablonné nad Orlicí – Šerlich): Jablonné nad Orlicí, Letohrad, Lukavice, Žamberk, Kunvald
Červená linka (Litomyšl – Dolní Morava): Ústí nad Orlicí, Dlouhá Třebová, Česká Třebová, Třebovice, Damníkov, Rudoltice, Lanš-
kroun, Horní Čermná, Výprachtice, Čenkovice, Orličky, Červená Voda, Králíky, Dolní Morava
Modrá linka (Lanškroun – Šerlich): Lanškroun, Sloupnice, Česká Třebová, Dlouhá Třebová, Ústí nad Orlicí, Dolní Dobrouč, Letohrad, Lukavice, Libchavy, České Libchavy, Hejnice, Dlouhoňovice, Žamberk, Pastviny, Klášterec nad Orlicí, České Petrovice, Helvíkovice. 

Linka cyklobusu.

Linka cyklobusu.

Linka cyklobusu.

Linka cyklobusu.