Předchozí
1 z 2
Další

V srpnu 2018 by se to mohlo začít měnit. Úřady totiž začnou vydávat elektronické občanky úplně všem a bez poplatku. A ruku  v ruce s tím by stát měl zapracovat na spuštění tzv. Portálu občana. Jakési internetové brány, jejímž prostřednictvím by lidé (pokud budou dobrovolně chtít) mohli zaplatit daně, opatřit si výpis z rejstříku trestů nebo komunikovat s úřady. Všechno na dálku, bez nutnosti stát frontu na úřadě. K tomu ale potřebují právě elektronickou občanku a také čtečku –  do které se občanka strčí. Čtečku si však lidé musejí koupit ze svého. Stojí řádově dvě až tři stovky.

Elektronickou občanku postupně obdrží ti, kterým v srpnu a následujících měsících (a letech) vyprší platnost stávajícího dokladu totožnosti. Nejde tedy o žádnou plošnou výměnu všech průkazů. Kdo nebude chtít čip na občance aktivovat, nemusí. V tom případě bude jeho elektronická občanka dál jen obyčejnou plastovou kartičkou.

Novinkou roku 2018 jsou i rychlejší lhůty u tzv. expresních dokladů. Za občanský průkaz vydaný do 24 hodin budou muset žadatelé uhradit 1000 korun, za pas do 24 hodin to bude 6000 Kč.

A co dalšího můžeme čekat?

Festival Letní Letná přiveze poetické Bestias, ale i extrémní akrobaty s bagrem

Mezinárodní festival Letní Letná, který se uskuteční mezi 16. srpnem a 2. zářím, oslaví v letošním roce patnáct let od svého vzniku. Pro návštěvníky nejen z řad milovníků novocirkusového umění chystá velkolepou narozeninovou podívanou.

Mezi hvězdnými gratulanty, kteří tentokrát do pražských Letenských sadů dorazí, jsou francouzští snílci Baro d‘ Evel Cirk Cie, kteří přivezou své poetické představení Bestias. Fanouškům přehlídky už dobře známí adrenalinoví dobrodruzi Cirque Inextremiste uvedou show, z níž bude všem běhat mráz po zádech.

ZVÍŘE V NÁS

Inscenace Bestias je založená na tenké hranici mezi lidmi a zvířaty, na zvířeti     v nás, na inteligenci a emocích, kterých jsou zvířata schopná, na křehkých poutech vzájemného respektu  a něhy.

Výroba palmového oleje. Ilustrační foto
Češi a Slováci spouštějí mobilní bič na palmový olej

V představení, které vypadá jako živý sen plný koní, ptáků, tanečníků, akrobatů a hudebníků, se před očima diváků pomalu splétá tenounké vlákno příběhu. Obklopí je hravost a rozpustilost, vášeň, elegance, tajemno, energie, něha, jemná poetika, ale také třeba škodolibost či rebelie. Baro d‘ Evel pod vedením dvojice Camille Decourtyová a Blaï Mateu Trias rozehrává jedinečnou podívanou, jež je skutečnou poctou divadlu a (novo)cirkusovému umění.

SÍLA A PŘESNOST

Akrobati z Cirque Inextremiste, které návštěvníci Letní Letné dobře znají z jejich posledního představení Extrêmités, jsou ve své novince Extension extrémnější, než kdy dříve. Rémi tentokrát své kolečkové křeslo vymění za bagr a jako když si Ironman oblékne svůj proslulý „superoblek“, stane se tento stroj jeho součástí, dodává mu neskutečnou sílu a překvapující přesnost. Společně pak roztáčejí kolotoč neuvěřitelných akrobatických kousků.

DOMÁCÍ ŠPIČKA

Letní Letná je tradičně též největší přehlídkou domácí novocirkusové scény, na níž excelují Cirk La Putyka, ale i Losers Cirque Company či Cirkus TeTy. Zahrnuje také work- shop propojující zahraniční  i české artisty a všemožné umělce – herce, mimy, žongléry, tanečníky a muzikanty. Díky nim se Letenské sady téměř na tři týdny proměňují v jedinečný svět, v němž to hýří neotřelými nápady, hravou energií, výbuchy smíchu a především neuvěřitelnými výkony popírajícími fyzikální zákony.

Janu Palachovi by letos 11. srpna bylo sedmdesát let

Deset dnů před neslavným 21. srpnem 1968 oslavil dvacetiny. Jednadvacetin se už nedožil. Student historie a politické ekonomie pražské filozofické fakulty se na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy upálil 19. ledna 1969. Svým činem chtěl zároveň probrat českou společnost z okupační letargie.

Zdroj: Youtube

21. srpen 1968. Půl milionu okupantů, 137 mrtvých Čechů

Československá reforma socialismu se Sovětskému svazu od začátku nelíbila. Obzvlášť když u moci v Moskvě byli opět zastánci tvrdých otěží v čele s Leonidem Brežněvem. Vývoj v Československu byl označen za kontrarevoluci, kterou bylo třeba potlačit silou. V noci z 20. na 21. srpna tak hranice země překročila půlmilionová vojska většiny zemí Varšavské smlouvy a postupně obsadila stát. Okupaci zaplatilo životem 137 Čechů. Co se roky budovalo, skončilo během několika týdnů. Poslední tečkou za takzvaným pražským jarem se stal pohřeb Jana Palacha, jenž se upálil především kvůli rezignaci, s níž se Čechoslováci k celému vývoji postavili.

Robert Sedláček o Palachovi

Po seriálu Bohéma se scenárista a režisér Robert Sedláček vrací k tématu tuzemské historie. Pro Českou televizi natáčí snímek Jan Palach, v němž se bude věnovat událostem v letech 1968 a 1969. Na rozdíl od Českého století, v němž události nahlížel očima vrcholných politiků, se tentokrát soustředí na postavu Jana Palacha. Tragického hrdinu českých dějin představuje Viktor Zavadil z Městského divadla Kladno. „To, že hraju Palacha, je pro mě obrovská čest. Cítím pokoru vůči němu i tomu, co udělal, ale zároveň se ho snažím pro sebe polidštit,“ uvedl pro Českou televizi. Premiéra na obrazovkách ČT by se měla uskutečnit 21. srpna.

Zdroj: Youtube

Historici připomenou oběti okupace. Chystá se stálá expozice

Historici spolu s Českým rozhlasem připomenou příjezd okupačních vojsk do centra Prahy. Zaměří se hlavně na oběti, které zahynuly v blízkosti budovy rozhlasu. Projekt s názvem Oběti okupace 1968 vyústí ve webovou aplikaci, ze které zájemci budou moci zjistit podrobnosti o tragických událostech. Do připomínek roku 1968 se zapojí i Národní galerie, která má ve Veletržním paláci stálou expozici umění z let 1938-1989. 

12. srpna se dožije 96 let Miloš Jakeš, předlistopadový generální tajemník ÚV KSČ

Po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy odletěl spolu s ostatními z vedení strany vyjednávat do Moskvy, kde podepsal kapitulační protokol. Ovšem pod zvacím dopisem jeho podpis není.

Ilustrační foto.
Od ledna roste nemocenská i mateřská, vyšší může být i rodičovská