Předchozí
1 z 2
Další

Podle údajů z konce roku 2017 disponuje fond kampaně za jeho znovuzvolení už teď sumou 36,5 milionu dolarů (v přepočtu 797 milionů korun).

TEST KONGRESEM

Mezitím však ještě bude muset čelit ve zlomovém roce 2018 americkému specifiku: průběžným neboli kongresovým volbám, k nimž dochází přibližně v polovině funkčního období hlavy státu. V tento čas si Američané volí zástupce do Kongresu USA, hlasují o obsazení klíčových státních postů, pořádají referenda a jejich mínění lze považovat za určitou předpověď, jak dopadnou následující prezidentské volby. Pro Donalda Trumpa je proto životně důležité, aby do tohoto termínu přesvědčil voliče alespoň v zásadních bodech svého programu.

Angela Merkelová
Novoroční projev Merkelové nabádal k užší spolupráci mezi evropskými zeměmi

Donald Trump přitom nepatří k politikům, kteří by na veřejné mínění brali ohled. Jak uvedla v srpnovém interview pro ABC News jeho poradkyně Kellyanne Conwayová, Trump se neřídí průzkumy naznačujícími jeho klesající oblibu, nýbrž názory příznivců, kteří mu radí, aby dál prosazoval svou koncepci. Pouhých deset dní po nástupu do funkce vyměnil Trump lidi na třech důležitých pozicích: jmenoval nového ministra spravedlnosti, poradce pro národní bezpečnost a ředitele zpravodajské služby CIA. K nim přibyli ministr obrany, nová ministryně pro vzdělání anebo ministr financí.

Řada jmen, která Trump vybral, vyvolává rozpaky – viz osoba Michaela Flynna, jenž musel z pozice poradce pro národní bezpečnost do tří měsíců odstoupit pro podezření, že byl zapojen do kauzy vměšování Ruska do prezidentských voleb v USA.

Ameriku a de facto celý svět rozdělují taktéž Trumpova politická rozhodnutí, od snahy postavit zeď na hranici USA s Mexikem přes záměr přesunout americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma až po roz-dmýchávání jaderné války se Severní Koreou.

Maltská novinářka Daphne Caruana Galiziová podlehla 16. října 2016 atentátu.
Novináři trpěli za pravdu i v roce 2017

Kontroverzně je vnímána jeho daňová reforma i likvidace zdravotní reformy předchozího prezidenta Baracka Obamy. Části společnosti se také příčí Trumpova rétorika v oblasti lidských práv: jeho cesta po asijských zemích v listopadu 2017 byla považována za velkou úlitbu totalitním režimům. Rezolutní přístup se Trumpovi přestává vyplácet, o čemž svědčí porážka jeho favorita v zimních volbách do Senátu v Alabamě, kde zvítězil demokrat nad Trumpem prosazovaným konzervativním republikánem.

ŠTĚDRÉ DARY

Vstříc budoucnosti Donald Trump přesto hledí s optimismem. Ještě před svou inaugurací v lednu 2017 si nechal zaregistrovat heslo Keep America Great (Udržme Ameriku skvělou), s nímž chce roku 2012 zahájit novou kampaň. A přibývající milionové dary od sponzorů, jako jsou potravinářský magnát John Catsimatidis nebo vlastník fotbalového týmu Washington Redskins Dan Snyder, napovídají, že pro své protikandidáty nebude současný šéf Bílého domu snadným soupeřem.

zeď na americko-mexické hranici
Trump má jasno. Podpořte mou zeď s Mexikem, já ochráním mladé imigranty

A na co se ještě můžeme těšit?

V pochmurném podzimním čase by mělo Svatomartinské víno lidem připomenout letní dny

V listopadu již tradičně přijíždí svatý Martin na bílém koni a přiváží s sebou svatomartinské slavnosti s pečenou husou a mladým vínem. Jelikož jsou tato vína těmi úplně prvními z podzimního sběru, mohou je lidé ochutnávat již několik týdnů po sběru bobulí.

Podle Otakara Pokorného z pražské Vinotéky Noelka se dnes Svatomartinská vína mohou dělat ze tří bílých a dvou červených odrůd.

„V rámci bílých odrůd je to Müller, Veltlínské červené rané a Moravský muškát, z červených pak Svatovavřinecké a Modrý Portugal. U růžových je ještě přidaná výjimka pro druh Zweigeltrebe,“ uvedl someliér z vinotéky poblíž náměstí Jiřího z Poděbrad.

Mladá vína by podle něj měla být suchá, výbušná a šťavnatá. „V ošklivých podzimních dnech by mělo toto víno shodou okolností připomínat ty horké letní dny, tudíž má být hutné a voňavé,“ vysvětlil Pokorný.

Bývalý dozorce v koncentračním táboře Osvětim Oskar Gröning se třikrát zúčastnil selekce Židů na práceschopné a určené k okamžité likvidaci.
Osvětimský účetní Gröning musí do vězení, neuspěl ani s posledním odvoláním

Svatomartinské víno se podle něj hodí i na adventní a poadventní čas nebo k relaxaci i odpočinku. „Zároveň si ale při něm můžete popovídat a posedět někde s přáteli,“ konstatoval someliér.

Co se týče Svatomartinského vína jako takového, doporučuje ho majitel Noelky pít maximálně do konce února. „Neztrácí sice na kvalitě, ale pořád je to víno dělané tak trochu uspěchaně,“ vysvětluje s tím, že se při jeho výrobě používá velmi moderní technologie a dochází k výraznému odbourávání kyselin. „Víno tak časem ztrácí formu půvabu pro zákazníka. Není zkažené ani fádní a pít se nechá, už ale není tak voňavé,“ doplnil Pokorný.

OBLIBA MLADÉHO VÍNA U LIDÍ NEUSTÁLE ROSTE

Každým rokem také podle someliéra obliba mladého vína u Čechů roste. „Produkce se zvyšuje každoročně o 200 až 300 tisíc lahví,“ říká.

„Obliba svátků svatého Martina, které přicházejí hned po vinobraní, se u milovníků vín zvyšuje také proto, že se mohou opět sejít s přáteli i v těch pochmurných podzimních dnech,“ vysvětluje.

K ČERVENÉMU HUSU

Při popíjení Svatomartinského vína je podle Otakara Pokorného důležité také vědět, co k dané lahvi zakousnout. „U mladého červeného vína se traduje spojení svatomartinská husa, knedlík a zelí. Což je perfektní a odpovídající kvalitě vína, která se momentálně dělá,“ komentuje someliér. „U bílých vín bych naopak doporučil zakrojit si jablko, hrušku, broskev, nebo si dát lehký zeleninový salát,“ doplnil.

předsedkyně strany Ciutadans Inés Arrimadasová
Přes Skype nebo WhatsApp vládnout nelze, pane Puigdemonte

A jak dodržuje svátek svatého Martina Otakar Pokorný? „Osobně tradici ctím. Během svatého Martina podáváme doma husu a popíjíme mladé víno s přáteli. Svatý Martin jako patron všech vinařů si to zaslouží,“ dodal majitel Vinotéky
Noelka na Vinohradech.

Vzpomínka na "samet"

Na sobotu připadne 17. listopad, kdy slavíme státní svátek – Den boje za svobodu a demokracii. Od okamžiku, kdy v roce 1989 komunistická policie brutálně rozehnala studentskou demonstraci, letos uplyne již 29 let. 

Skončila velká válka. Centrální mocnosti byly vyčerpané

Deset milionů lidí padlo v boji, dalších osm a půl milionu obětí tvořili civilisté. Taková byla bilance první světové války, která trvala od července 1914 do listopadu 1918. Za její konec můžeme vděčit vyčerpání bojujících stran. Centrální mocnosti začaly usilovat o příměří se státy Dohody, protože se ocitly na hospodářském dně. Mír byl uzavřen 11. listopadu 1918 nedaleko severofrancouzského města Compiègne, v lese, v železničním vagonu na stanici Rethondes. (bys)

V pohádce Čertí brko se Ondřej Vetchý vrátí do pekla

V pohádce Marka Najbrta Čertí brko uvidíme znovu v pekelném kostýmu Ondřeje Vetchého, který ztvárnil nezapomenutelnou roli ve filmu S čerty nejsou žerty. Vedle něj se představí Judit Bárdos a Jan Cina, Jan Budař, Marek Daniel či Jana Plodková. „Moc bych pohádce přál, aby se zařadila mezi ty, na kterých jsme vyrostli a které jsme milovali. Neseme si je v sobě po celý život,“ řekl Ondřej Vetchý. Premiéra se uskuteční 29. listopadu.

Lidé si připomenou výročí úmrtí slavného českého krále

Ve čtvrtek 29. listopadu uplyne už 640 let od úmrtí významného českého panovníka Karla IV. pocházejícího z rodu Lucemburků. Český král a římský císař byl považován za mimořádně schopného a vzdělaného politika, kterého respektovala celá tehdejší Evropa. Za svůj život se stihl čtyřikrát oženit a zplodit jedenáct dětí. Pochován je v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze.

Katapult slaví narozeniny Oldy Říhy a 40 let od vydání debutu

Rocková kapela Katapult v roce 2018 vyjede na své narozeninové turné, které bude oslavou nejen výročí 40 let od vydání stejnojmenného debutového alba Katapult, ale především 70. narozenin Oldy Říhy, zakladatele a jediného současného člena kapely. Skupina připravuje třiapůlhodinový program.

Lucie jede na turné

Česká kapela navazuje na své největší úspěchy. Moderně, s novým zvukem a ve spolupráci s těmi nejlepšími ve svých oborech jak od nás, tak ze zahraničí. Nový příběh postavený na tom nejlepším z historie kapely, to bude album EVOLUCIE. V listopadu vystoupí v Ostravě (13.), v Brně (18.), v Praze (23. a 24.), v Bratislavě (27.) a v Košicích (30.). 

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z přímé odpovědnosti za vraždu bývalého vicepremiéra, opozičního politika Borise Němcova.
Navalnyj prezidentem nebude, rozhodl soud. Opozičník vyzývá k bojkotu voleb