Bylo jeho zvolení překvapením i pro představitele různých církví na Orlickoústecku. A bylo spíš příjemné, nebo nepříjemné?
„Bylo to překvapení pro mě osobně, možná i pro samotné katolíky. Musím říct, že částečně příjemné. Je vidět, že katolická církev se umí otevřít i ´jiné krvi´ než Evropanům," hodnotí volbu kazatel a správce sboru Církve bratrské v České Třebové Tomáš Pospíchal. Na novém papeži vyzdvihuje, jak vystupuje: „Nepřijímal gratulace jak bývá zvykem, vzal si jméno František… Vede mě to k tomu, že je to člověk pokorný, slušný, zbožný. Jestli to tak je, mám radost a s nadějí očekávám věci příští. Uvidíme, jaký bude jeho ekumenický dosah, jak bude spolupracovat s ostatními církvemi."
Z ekumenického pohledu se o papeže zajímá i kazatel choceňského sboru Církve adventistů sedmého dne Mikuláš Stehlík. Velkou důležitost volbě nového papeže ale nepřičítal. „Překvapení to pro mě nebylo. Je to záležitost katolické církve. Ale nechám se překvapit," přiznal upřímně.
„Volbou papeže jsem byl trochu překvapen, neznal jsem ho," svěřil se ústecký římskokatolický duchovní Vladislav Brokeš, kterého jsme telefonem zastihli na lyžích v Alpách. „Volbu jsem se samozřejmě snažil sledovat, její výsledek jsem netipoval. Myslím si ale, že si Latinská Amerika papeže zaslouží. Líbí se mi, že přijal jméno František s odkazem na svatého Františka z Assisi, pro Italy asi největšího světce. I to naznačuje cestu, kterou by se mohla církev vydat. Pozitivně vnímám i první gesta, která udělal, třeba to, že jel autobusem s ostatními kardinály, nevyužil přistaveného papamobilu, také druhý den odjel snad jen se dvěma auty modlit se do baziliky. Lidem ukazuje pokornou a skromnou tvář, a oni to vnímají, jak už vím z některých ohlasů, třeba esemesek, které jsem už dostal," dodal ústecký děkan. (miš, ký)