Touto cestou je možné zásobit různými pochutinami a praktickými potřebami i vojáky z chrudimského 43. výsadkového praporu, kteří v současné době slouží na misi v Afghánistánu na základně Camp Dahlke jako Jednotka podpory a vlivu. Společně s nimi plní misi i vojáci 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. „Na rozdíl od běžných misí jsou výsadkáři i operátoři speciálních sil nasazeni na malých odloučených základnách. Ani na jedné není nic, co by byť náznakem připomínalo Px (obchod),“ přibližuje situaci výsadkář Ivo Zelinka. První balíček dorazil chrudimským vojákům na začátku září. Nechyběly v něm sušenky, bonbony, kartáčky na zuby, časopis nebo třeba vitamíny. Sedmiletý Matyáš, který balíček poslal, vzkázal vojákům: „Jste naši hrdinové! Buďte opatrní!“ Výsadkáři se ale v současné době těší již ze čtvrtého balíčku plného dobrot a užitečných věcí. Radim a Sonja z Ostravy, jejichž balíček dorazil jako třetí, přiložili dopis, ve kterém potvrzují, že právě nedávná smrt českých vojáků je přiměla k tomuto kroku. „Vaši misi průběžně sledujeme, ale je pravdou, že nejvyšší oběť vašich tří spolubojovníků 5. srpna nás přivedla k myšlence poskytnout vám víc než jen anonymní podporu,“ vysvětlují.

Vojáci na misi ocení trvanlivé energetické jídlo vhodné do terénu (sušené maso, energetické tyčinky), typické české sušenky a sladkosti, sušené ovoce, časopisy nebo třeba české filmy na DVD. Radost jim ale udělá i ručně psaný dopis nebo namalovaný obrázek. Vzhledem k tomu, že doba dodání je přibližně dva až tři týdny, není vhodné posílat nic, co se brzy zkazí. Z balíčku budou vyřazeny také alkoholické nápoje, pornografické časopisy nebo třeba zapalovače. Na misi neslouží žádná žena, a tak vojáci neocení ani typické ženské věci.

„Balíček péče“ je možné zaslat poštou na adresu: svob. Milan Kouba, AOB CZ TF, Camp Dahlke, APO AE, United States of America, 09354. „V USA si jej přebere vojenská pošta (APO v adrese znamená Army Post Office) a dopravu k vojákovi i do toho nejodlehlejšího místa na světě již zajistí za vás zdarma,“ vysvětluje na sociálních sítích 43. výsadkový prapor Chrudim, „nestyďte se přilepit na balík/dopis fotografii nejznámějšího českého výsadkáře, svobodníka Kouby. Ať kluci hned vědí, že je to ,Balíček péče' pro všechny z nich a americký pošťák bude mít alespoň o čem přemýšlet,“ vtipkuje na závěr.

Lucie Vostřelová