Zatímco v září letošního roku byla povinnost přednostně přijímat děti čtyřleté, od září 2018 to bude platit i pro děti tříleté a od září 2020 dokonce pro děti, které dosáhnou dvou let.

Legislativním předpisům pro dvouleté děti v současné době vyhovuje pouze jedna třída v MŠ U Stadionu, a tak město musí využít prostory v mateřské škole v ulici Strojařů. Ty dosud obýval Mama klub Chrudim a pobočka ekocentra Paleta. Obě organizace se budou muset vystěhovat. Ekocentrum to již udělalo a nyní sídlí na chrudimské zemědělce. Mama klubu město nabídlo náhradu.

“Žádný větší manévrovací prostor nám bohužel zákon a prostory, které máme k dispozici ve svých školských zařízení, nedávají,“ komentuje situaci chrudimský místostarosta Jan Čechlovský.

Dosud musely ředitelky mateřských škol přijímat všechny předškoláky bez ohledu na místo trvalého pobytu, a tak se počet mimochrudimských dětí pohyboval okolo padesáti. I to nová legislativa mění.

„Nově budou mít přednost již mladší děti s trvalým pobytem ve spádovém obvodu před dětmi staršími, ale přespolními. Nepřímo i tímto způsobem dojde k nárůstu volných míst pro děti z našeho města,“ říká místostarosta Jan Čechlovský.

Chrudim v současné době zřizuje šest mateřských škol, které mají celkem 35 tříd v deseti budovách.

Aby vedení města splnit legislativní požadavky na přijímání stále mladších dětí, muselo uvolnit prostory v MŠ Strojařů. „Budeme se stěhovat, ale až někdy v dubnu,“ uvádí ředitelka Mama klubu Chrudim Soňa Tomková.

„Město nám nabídlo jiné prostory na Školním náměstí a ty jsou o dost větší, zrekonstruované a také budeme v centru Chrudimi. Když nám to poprvé řekli, že se budeme stěhovat, tak jsem se obávali, co bude dál, ale nyní jsme za stěhování rádi, nově místo je lepší,“ pochvaluje si ředitelka Tomková.

Chrudimská pobočka ekocentra Paleta se z budovy školky v ulici Strojařů již vystěhovalo. Nově sídlí na Střední škola zemědělské a Vyšší odborná škola Chrudim, a to v budově vyšší odborné školy.

„Od tohoto týdne už máme na dveřích cedulku a šipky, takže ti, kdo jdou k nám, už nebudou bloudit,“ říká vedoucí pobočky ekocentra Paleta v Chrudimi Ludmila Gregorová a dodává: „Stěhovali jsme se kvůli změně vyhlášky města ohledně platby nájemného. Nyní sídlíme ve škole, která patří kraji a máme tu výhodnější podmínky.“