Počátek vzájemných kontaktů obou měst leží v setkáních na sjezdech Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Obě města, která se pyšní prestižním titulem Historické město roku, se spontánně rozhodla četná setkání proměnit v užší partnerskou spolupráci.

„Kulturní dědictví a péče o něj, cestovní ruch, sport, školství nebo výměna zkušeností samospráv, to je jasný půdorys naší spolupráce. Rádi bychom také ale podpořili vzájemné poznávání a sbližování občanů obou měst,“ uvedl ke spolupráci starosta Chrudimi Petr Řezníček. 

Města by tak ráda podporovala zejména budování pevných vztahů na poli kultury, sportu, vzdělávání a volnočasových aktivit mládeže a seniorů. Užitečné budou konzultace poznatků komunální sféry a činnosti místních samosprávních orgánů, společně by také obě města chtěla organizovat různé akce.

Nabízí se rovněž výměna zkušeností ze sociálních péče, rýsují se akce pro seniory. V úvahu přichází rovněž vzájemná spolupráce dalších institucí a organizací. 

Starosta Petr Řezníček nedávno poukázal například i na úspěchy Znojemských při tažení proti takzvanému reklamnímu smogu, který má v současné době tendenci zamořovat ulice, okna a fasády některých historických sídel.

Seznam partnerských měst Chrudimě v současnosti zahrnuje i polskou Olešnici, slovenský Svidník a chorvatský Motovun. Partnerským městem Chrudimě bylo donedávna i podstatně větší nizozemské sídlo Ede, avšak tato spolupráce nebyla v loňském roce obnovena. (ap, man)