Na podivné dění ve svítkovské Matreřské škole (MŠ) Doubek upozornil Deník před měsícem. Učitelky mateřské školy situaci popisovaly jako soustavný nátlak a nepřiměřené nároky ze strany ředitelky, náladovost, rozdávání vytýkacích dopisů za drobnosti a neustálý psychický nátlak. Řada z nich na vlastní žádost raději školku opustila. Některé z nich skončily i v psychiatrické péči.

Radnice na základě stížností pedagožek i rodičů nechala školku prověřit jak Českou školní inspekcí (ČŠI), tak Inspektorátem práce. Zpráva školní inspekce poukazuje na řadu závažných pochybení a ředitelce dokonce uložila závaznou lhůtu k jejich odstranění. K tomu samému přikročila i radnice.

Jakub Rychtecký, náměstek primátora odpovědný za školství, potvrdil, že již obdrželi inspekční zprávu od ČŠI a zároveň se seznámili se stanoviskem ČŠI k námitkám ředitelky Novákové, které inspekce shledala jako nedůvodné.

„Pro nás jako zřizovatele je podstatná informace, že od roku 2016 došlo ke snížení úrovně v oblasti řízení školy a ve vzdělávacím procesu přetrvává stav vyžadující zlepšení. Velmi nás znepokojuje konstatování o stavu klimatu ve školce,“ uvedl Rychtecký v návaznosti na zprávu ČŠI, jež například shledala špatnou komunikaci mezi ředitelkou a pedagogickým personálem, časté obměny pedagogického personálu v průběhu školního roku nebo nedostatečnou metodickou podporu začínajícím pedagogům ze strany ředitelky.

Mateřská škola Doubek v Pardubicích - Svítkově.
Šikana ve školce. Ředitelka „dusí“ učitelky, děti i rodiče

Jaká asi musí být komunikace ředilteky s učitelkami jsme se ostatně přesvědčili sami. Ředitelka Mirka Nováková na zaslané dotazy k řešení celé situace ale reagovala následovně: „Vážený pane redaktore, nudíte se…? Kupte si medvídka mývala.“

„Vysokou fluktuaci zaměstnanců vnímáme jednoznačně jako manažerské selhání paní ředitelky, která nese za situaci ve školce plnou zodpovědnost. Musím říci, a velmi mě to mrzí, že jsem při projednávání inspekční zprávy za přítomnosti pracovnic ČŠI očekával od paní ředitelky Novákové více sebereflexe a pokory,“ konstatoval Jakub Rychtecký.

Mirka Nováková, ředitelka MŠ Doubek.
Šikana v MŠ Doubek: Inspekce našla řadu vážných chyb

Radnice už po stížnostech rodičů ředitelce neudělila na konci loňského roku odměny, opakovaně jí zakázala provádět veškeré personální kroky ve školském zařízení a na základě inspekční zprávy jí pak minulý týden odebrala i osobní ohodnocení. Radnice rovněž obdržela petici rodičů za její odvolání.

Ředitelka měla magistrátu předložit písemný návrh nápravy chyb nalezených inspekcí. Ani s tím si ale neporadila. „Zpráva je velmi stručná, nekonkrétní a z pohledu odboru školství nedostatečná,“ sdělil k tomu Jakub Rychtecký a uzavřel: „V současné době jsme veškeré podklady předali k posouzení právnímu oddělení magistrátu. Je nutné dodat, že v tuto chvíli ještě neznáme závěry ze šetření Inspektorátu práce, na který z pozice zřizovatele ještě stále čekáme.“

ZÁKAZ ZASTAVENÍ teď u zdí bývalé továrny doplňuje i riziko padající omítky. A ani dvě značky některých řidičům k pochopení nestačí a ti klidně parkují i před vraty.
Podél areálu bývalé Tesly je zakázané parkování