Potkat uprostřed zimy na vrcholu Sněžky skupinu “naháčů” je pro většinu lidí nevšední, téměř až bizarní zážitek. Takový, který často chtějí zachytit na svůj mobilní telefon a posbírat za něj hromadu “lajků” na sociálních sítích. Jenže vytáhnout z kapsy u třetí nebo čtvrté vrstvy teplých svršků mobil, sundat rukavice a zahřát zamrzlý objektiv, to může být trochu problém.

Skupina vedená biohackerem a zřejmě nejznámějším českým propagátorem chladu Liborem Mattušem takové nepříjemnosti neřeší. Na sobě mají pouze kraťasy, ponožky a boty. Na zádech batoh se záložním oblečením. A za sebou dva a půl dne příprav v “základním táboře”, který si udělali asi osm kilometrů pod vrcholem Sněžky. A ve kterém je Mattuš učil správnému dýchání, práci s nervovou soustavou a dechem.

Expedice Sněžka, jak tuto nevšední výpravu za mrazem Libor Mattuš nazval, se letos v lednu uskuteční už šestý rok za sebou. Koncept je za tu dobu pevně zavedený, akce začíná příjezdem do Krkonoš ve čtvrtek večer a po důkladných přípravách a zvykání si na chlad vyvrcholí v neděli dopoledne výstupem na Sněžku v kraťasech.

Ve Vrchlabí vznikla nová otužilecká skupina, chodí se koupat do rybníku Kačák.
Kvůli zdraví i náladě. Nová otužilecká skupina mění přístup lidí ke studené vodě

Neortodoxní a pro mnohé bláznivý zážitek vyhledávají lidé z různých společenských vrstev, rozličného věku a rozdílných pracovních oborů. Stále častěji jsou ale účastníky chladného zájezdu podnikatelé. Lidé, kteří dnes a denně musí překračovat linii vlastní komfortní zóny, a právě extrémní otužovací turistika jim pomáhá si na to zvykat. Lidé, kteří se kvůli vysoké náročnosti svého pracovního života mnohdy potýkají se zdravotními problémy a mají zesláblý imunitní systém. V otužování ale našli recept, jak se s těmito překážkami vypořádat.

“Mojí motivací byla především zvědavost. Chtěl jsem si vyzkoušet, jaké to bude, co mi to dá. A hlavně jestli to vůbec dokážu,” vysvětluje důvody pro účast na jedné z minulých Expedic Sněžka Leon Jakimič. Český podnikatel, který v roce 2007 založil nadnárodní společnost Lasvit. Firmu, jejíž obrat přesáhl i v covidovém roce 2020 jednu miliardu korun a která se zabývá výrobou a instalací designových svítidel, skleněných architektonických prvků a uměleckých předmětů ze skla.

Potkat uprostřed zimy na vrcholu Sněžky skupinu “naháčů” je pro většinu lidí nevšední, téměř až bizarní zážitek.Potkat uprostřed zimy na vrcholu Sněžky skupinu “naháčů” je pro většinu lidí nevšední, téměř až bizarní zážitek.Zdroj: archiv expedice/Oliver Sálus

A co si Leon Jakimič ze zimního výšlapu “nalehko” odnesl? “Když hlava chce něco dokázat a věří tomu, tělo to nakonec dá. To jsem při cestě na Sněžku pochopil. Jak se říká: Mind over body.”

Nadšený byl z extrémního zážitku také Šimon Vostrý, který společně se svou ženou Květou založil před pár lety startup Ytica a za pouhých 18 měsíců ho prodal za víc než jednu miliardu korun společnosti Twilio ze Silicon Valley.

Lidé přijeli na víkend do Krkonoš nejen na lyže, ale i na procházky po horách.
FOTO: Naháči v Krkonoších vyrazili pěšky na Sněžku

“Super na tom bylo, že to opravdu jde udělat. Fantastické! Nahoře fouká vítr a poletuje sníh, ale není mi zima! Byl jsem velmi překvapený. Největší zima byla vlastně na parkovišti, ze kterého jsme vyráželi. Pak už to bylo jen příjemné. A ten pocit euforie byl k nezaplacení a trval až na samotný vrchol,” vzpomíná Šimon Vostrý.

Mezi další byznysmeny, kteří už se s Liborem Mattušem na Sněžku v kraťasech vydali, patří také partner investiční skupiny Pale Fire Capital Dušan Šenkypl. Nebo Petr Pavlík, bývalý CEO českého gigantu Rohlík.

“Expedice na Sněžku pořádám převážně v zimních měsících, kdy je teplota během cesty třeba i mínus třináct stupňů. Ale po předcházející mentální a dechové přípravě si klienti občas dokonce stěžují, že jim ani při takové teplotě nebyla zima. Ovšem peníze kvůli tomu zatím nikdo vrátit nechtěl,” říká s úsměvem autor knihy Chladová terapie Libor Mattuš.

V sobotu se potkali na Sněžce polonazí otužilci z Polska, druholigoví fotbalisté Hradce Králové nebo horští nosiči.
VIDEO: Hukot na Sněžce. Fotbalisté se zapletli s naháči

K terapii chladem se sám Libor Mattuš dostal před mnoha lety skrz vlastní zkušenost. Nacházel se totiž v životní fázi, ve které nebyl sám se sebou spokojený. Trpěl silnou alergií, astmatem, chronickou únavou. Zároveň bojoval se společenskou fobií a neschopností se soustředit. Tehdy se rozhodl, že svůj život změní. A začal s otužováním, chladem a dechovými cvičeními.

Dnes by nikoho ani nenapadlo, že Libor kdysi bojoval s křehkostí vlastního těla a mysli. Rozhodně ne ve chvíli, kdy by ho potkal v čele skupiny “naháčů, jak si sněhem vykračuje na nejvyšší vrchol Česka.

Tomáš Svoboda