Lidé si zapějí tyto koledy: Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Pásli ovce valaši a Jak jsi krásné, neviňátko. Na závěr přijde oblíbená vánoční píseň Vánoce, Vánoce přicházejí.

Dašice připomenou skladatele Vomáčku

V Pardubicích se bude zpívat na Pernštýnském náměstí, ale koledy zazní i na dalších místech okresu. Třeba v Dašicích u kulturního domu, v Horních Ředicích u obecního domu, ve Zdechovicích na návsi u hostince U Zámku, v Lázních Bohdaneč na náměstí u vánočního stromu nebo v Rybitví ve Školní ulici.

V Lázních Bohdaneč si koledy s Deníkem zazpívají již potřetí. „Pokaždé je trochu jiná atmosféra, neboť se vždy sejdou jiní lidé. Scházíme se na náměstí u vánočního stromu, zpěv doprovází na kytaru a občas i jiné nástroje jedna paní učitelka ze školky, někteří návštěvníci přinášejí další nástroje. Podoba akce se utvoří v jejím průběhu,“ vysvětlila ředitelka Městsko-lázeňského informačního střediska Lázně Bohdaneč a pořadatelka bohdanečské akce Žaneta Drahošová.

V Dašicích na Pardubicku si s chutí zazpívají píseň Veselé Vánoce, kterou všichni známe jako Vánoce, Vánoce přicházejí. „Rozhodně vždy budeme zpívat Veselé Vánoce. Lidem se to líbí, ale hlavně autor této skladby, skladatel Jaromír Vomáčka, se narodil tady v Dašicích v rohovém domě na náměstí,“ uvedl Tomáš Klásek, organizátor dašického zpívání.

Koledy splní přání seniorům z Ledaxu

Na Chrudimsku se připojí Skuteč, Bojanov a Licibořice, na Svitavsku Litomyšl, Rychnov na Moravě, Březová nad Svitavou, Kamenec u Poličky, Sádek a Sloupnice. Tradičně největší počet přihlášených je na Orlickoústecku, kde se akce těší velké oblibě. Mezi prvními přihlášenými byly Luková, Lanškroun a Letohrad, připojí se Brandýs nad Orlicí, Černovír, Sopotnice, kde se bude zpívat u originální chlebové pece.

V Lukavici nedaleko Žamberka spojí zpívání s rozsvícením vánočního stromu před obecním úřadem, v Jablonném nad Orlicí koledy rozezní tamní náměstí.

Originálně pojmou zpívání koled ve Vysokém Mýtě. Právě 11. prosince tam souběžně s akcí Česko zpívá koledy odstartují sbírku pro domov seniorů Ledax. Sbírka nese název Koledy plní přání a je určena na kulturní a společenské akce klientů Ledaxu. Do pokladniček bude možné přispět nejen 11. prosince na náměstí Přemysla Otakara II., ale poté až do 23. prosince v prostorách Turistického informačního centra.

V celém Česku je přihlášeno více než pět stovek míst, zpívat se ale bude také v Německu či Španělsku, přihlášen je i královský palác v Madridu. Více o akci Deníku najdete na www.cesko-zpivakoledy.cz