Jsou téměř součástí zdravotního personálu, pomáhají totiž léčit dětské duše. Doprovázejí děti na operační sál a zlepšují atmosféru v nemocničním pokoji. „Nejsme v nemocnici proto, abychom děti litovali. Jsme tu od toho, abychom v nich vzbudili chuť radovat se a uzdravit se,“ vysvětlil s úsměvem Tomáš Jakoubek, jehož klaunské jméno zní Bronislav Brouček doktor dětský pedijáátr.

Zdravotní klauni u sebe v současné době nosí dezinfekci, kterou si pravidelně čistí nejen ruce, ale také všechny rekvizity. Pravidelně také podstupují povinné testování. Červený nos nasadili na respirátor. „Tím se nám sice zmenšil prostor na různé hrátky s mimikou v obličeji, ale zase je to pro nás trochu výzva, abychom dokázali zaujmout i jinými prostředky,“ popsal Jakoubek.

Zdravotní klauni v pandemii: naživo, virtuálně i za okny

Součástí týmu Zdravotní klaun je od roku 2018. Pravidelně dochází za dětskými pacienty do Pardubické nemocnice. „Vidím, co naše návštěvy dělají s pacienty a jak naše přítomnost na odděleních a v ambulancích mění nemocniční atmosféru,“ řekl Jakoubek.

ŠAPITÓ V AREÁLU NEMOCNICE

Zdravotní klauni včetně doktora Bronislava Broučka rozdávají dětem radost za pomoci několika programů. Doprovázejí děti na operační sál, navštěvují pokoje různých oddělení a s heslem Přezůvky máme jsou připraveni dorazit až k dětem domů.

Zdravotní klaun, o. p. s., je dobročinná organizace s národní a mezinárodní působností, která již od roku 2001 přináší humor a radost hospitalizovaným dětem i geriatrickým pacientům. Přispívá tím ke zlepšení jejich psychického i celkového zdravotního stavu, a to prostřednictvím návštěv speciálně vyškolených Zdravotních klaunů. V současné době navštěvuje 86 profesionálních Zdravotních klaunů pravidelně 63 nemocnic, 8 domovů pro seniory a 2 hospice. Zdravotní klaun je partnerem Red Noses International a členem European Federation of Hospital Clown Organizations.

Klaunští doktoři se zaměřují i na děti s kombinovaným mentálním a tělesným postižením. „Pro takové děti děláme speciální hudební příběhy s názvem Kutálka,“ popsal Jakoubek.

Program Cirkus Paciento je pak zaměřen na dlouhodobější pacienty. Pro ně je v areálu nemocnice postaveno cirkusové šapitó a s dětmi se celý týden nacvičuje představení plné žonglování, kouzel a akrobatických čísel. „Nově máme program Virtuální klauniády, kde si nás mohou pacienti objednat přes počítač či tablet, Užijí se s námi půl hodinu legrace,“ uvedl Zdravotní klaun.

Červené nosy nezapomínají ani na seniory a dospělé, které pravidelně navštěvují v domovech a hospicích při akci Koš plný humoru. A nejen to. Jakmile Tomáš Jakoubek s ostatními kolegy vyrazí ze šatny, poskytne svou tajnou medicínu zkrátka každému. Lidem v ambulanci a čekárnách, nemocničnímu personálu, zdravotním sestrám i lékařům. „Jsme tam pro všechny, které potkáme. Pro všechny, kteří nás chtějí vidět a slyšet,“ vysvětlil účel svého poslání.

I KLAUN MŮŽE MÍT BOLÍSTKU

Práce s často vážně nemocnými dětmi však může zaskočit i sebevíc zkušeného Zdravotního klauna.

„Na takové situace jsme pravidelně připravováni. Míváme odborné supervize, kde nás to učí zvládat,“ dodal Jakoubek.