Zastupitelé na doporučení sedmičlenné komise, která vybírala z kandidátů navržených občany města, a rady souhlasili s udělením Ceny oběma nominovaným.

„Myslím si, že je to správné, protože oba pánové si zaslouží ocenění za celoživotní dílo ve prospěch Moravské Třebové," vyjádřil se starosta Miloš Izák.

V desetileté historii udělování Ceny města, která zohledňuje zvláště významný přínos pro město, je to vůbec poprvé, co ocenění získaly hned dvě osobnosti.

První oceněnou se stala v roce 2008 ředitelka městského muzea Jana Martínková. Cenu postupně obdrželi předseda Klubu českých turistů Josef Schneeweiss, umělecký tiskař Jan Mauler, houslista a organizátor koncertů vážné hudby Rudolf Mánek, předseda komise památkové péče Miloslav Kužílek, organizátorka univerzity třetího věku Marie Blažková, hudebník František Zelený a sportovní trenér mládeže Jan Škoda.

První politik

Za zmínku stojí, že Karel Metyš je vůbec prvním komunálním politikem mezi oceněnými. Naopak Jan Vermousek je už třetím oceněným ze čtyřčlenného Klubu přátel díla Františka Strážnického.

Že by se situace v budoucnu opakovala si starosta nemyslí. „Považuji to za mimořádné, ale nikdy se to nedá vyloučit," uzavřel Miloš Izák.