Jestli chcete vlastních třicet metrů čtverečních v paneláku na některém z pardubických sídlišť, musíte si připravit minimálně milion a sto tisíc korun. Ceny zejména menších bytů jsou v krajském městě na rekordní výši.

„Doporučuji nyní byt nekupovat," uvedl včera pardubický realitní makléř Miroslav Kratochvíl. „Pokud máte vyřešené bydlení a chcete nemovitost spíš jako investici nebo k pronájmu, pak radím vyčkat. Ceny by měly začít zvolna klesat," dodal. Pro ty, kdo vlastní nějakou nevyužitou nemovitost, je teď naopak ideální čas nabídnout ji k prodeji.

Pronájmy zdražily

Jednoduché to v současné době není ani s pronájmy menších bytů. Nejen že jich je v nabídce málo, ale jsou také drahé. Jedna z významných realitních společností, která působí na českém trhu, letos vyhodnotila své cenové mapy z posledních let a došla k překvapivému závěru. Zájemci o pronájem garsonky o velikosti 30 metrů čtverečních v Pardubickém kraji si museli v loňském roce v průměru připravit 6 990 korun, tedy o 2 190 korun více než v roce 2015. Ceny prý vyšponovala masivní poptávka tisíců dělníků po bydlení mimo ubytovny. V Pardubicích je nutné brát v potaz i studenty univerzity.

„Za růstem nájmů stojí i zvyšující se ceny nových bytů, které loni podle developerů zaznamenaly pětinový růst. Podobná je i situace se staršími byty, jejichž ceny za loňský rok výrazně stouply. Majitelé těchto bytů se tak snaží vydělat na rostoucím trendu a postupně zdražují i nájmy," přiblížil expert na realitní trh Milan Žák.

Stále více se objevuje také další fenomén: majitelé bytů vybírají, koho si do nájmu vezmou. Tímto sítem pak často propadávají ti nejpotřebnější, například samoživitelky. Ani když se jim podaří sehnat dostatek peněz, někdy i prostřednictvím charity a díky příspěvkům nadací, které poskytují finanční příspěvky na obstarání bydlení, vyhovující bydlení nemohou najít.

„Prostě převažuje poptávka nad nabídkou. Pronajímatel si z většího množství zájemců zpravidla nevybere maminku, která je sama s dětmi," zhodnotila již před časem Rita Levinská, vedoucí služby Podpora rodiny Charity Přelouč. Nejohroženější skupinou jsou právě osamělé matky s dětmi, s nedostatečnými příjmy a bez podpory příbuzných, a pak rodiny jiného etnika.

Startovací bydlení

Město Pardubice v posledních dvou letech pomohlo s bydlením desítkám ekonomicky aktivních mladých lidí do 30 let. Letos rozdělilo 26 startovacích bytů, v nichž nájemce zaplatí v prvních třech letech za metr čtvereční 50 korun a energie, v posledním čtvrtém roce pak 80 korun a energie. Celkem už město mezi mladé rozdělilo 50 bytů.
Pardubice od začátku roku ověřují nastavení vlastního systému sociálního bydlení, který vychází ze zastupitelstvem schválené lokální Koncepce dostupného bydlení 2016. Na realizaci tříletého projektu navíc město získalo evropskou dotaci ve výši bezmála osm milionů korun. „Hlavním úkolem je ověřit, zda principy sociálního bydlení v Pardubicích, tak jak jsme nastavili, opravdu fungují a pomáhají řešit situaci lidem, kteří ji řešit chtějí, a kteří zároveň plní individuální plán práce se sociálním pracovníkem. Zároveň chceme vytvořit metodiku sociální práce při řešení bytové nouze klientů," uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Ilustrační foto.
Volný městský byt? Prázdný většinou dlouho nezůstane

Sociální byty

V současnosti má město pro účely dostupného bydlení v domech zvláštního určení, bezbariérových i sociálních bytech téměř 550 bytových jednotek, většinu z nich využívají senioři.

V Chrudimi si lidé na nedostatek bytů stěžovat nemohou. Město Chrudim vlastní nájemní byty, na jejichž přidělení existují poměrně přísná pravidla a výstavba bytovek v majetku města byla ukončena před mnoha lety.

Soukromý investor

V Chrudimi však působí soukromý investor, který stíhá poptávku průběžně pokrývat. V současné době například začíná již čtvrtá etapa výstavby bytových domů v lokalitě Na Špici v sousedství nemocnice.

Kolaudace prvního ze tří bloků se uskuteční v červnu příštího roku a už nyní jsou prodány ty nejmenší byty 1 + kk i některé 2 + kk. I přesto si zájemci o klidné bydlení s garážovým stáním ještě vyberou a může jim pomoci rezervační systém nebo virtuální prohlídka na internetu. Každý bytový dům Na Špici obsahuje 23 bytových jednotek o velikosti 33 až 103 metrů čtverečních včetně lodžie. Objekty jsou zděné a cena za byty se řídí jejich velikostí – například 2 + kk o výměře 58 metrů čtverečních stojí 1,9 milionu korun.