Zapíjíte léky džusem z grepů, pomela, hořkých pomerančů nebo granátového jablka? Pokud užíváte prášky na srdce, vysoký cholesterol nebo nespavost, tudy cesta nevede. „Tyto léky se z těla vylučující pomaleji a může docházet k jejich kumulaci v organismu nebo naopak nemají vůbec žádný požadovaný účinek. V obou případech dochází k nežádoucímu poškození organismu,“ uvádí Finsterle.

ČÍM ZAPÍJET LÉKY?

Podle jeho rad je nejvhodnější zapíjet léky čistou vodou, případně zředěným ovocným čajem. „Není vhodné zapíjet léky mlékem, kávou, černým a zeleným čajem, ovocnými šťávami a džusy. Pozor si dejte i na zázvorový čaj. Stejně tak mějte na paměti, že alkohol také silně ovlivňuje účinky řady léků,“ zdůrazňuje.

Dvaašedesátiletý Mirek Novotný z Heřmanoměstecka o sobě tvrdí, že je přímo posedlý bylinkami a vitamíny. „Sázím na náš žen-šen, tedy jinan dvoulaločný, gingo bilobu. A myslím, že na imunitu hodně pomáhá česnek, který je přírodním antibiotikem,“ říká.

Všechno by bylo v pořádku, nebýt léků, které Mirek musí pravidelně užívat. „Gingo biloba i česnek zvyšují účinek léků na ředění krve – warfarin či protizánětlivé látky na bolest, a tím zvyšují riziko nebezpečného krvácení,“ varuje Finsterle, který jako první v republice spustil internetovou lékárnu – Lekarna.cz. Firma má zděné sídlo v Chrudimi.