Nezbývá, než se spolehnout na obchody anebo vyhledat regionálního pěstitele jablek. „Teď se dají sehnat v supermarketech česká jablka, ale cena je mezi dvaceti a třiceti korunami za kilo. Ta zahraniční jsou ještě dražší a navíc mají na povrchu nějaký vosk, který zřejmě plod konzervuje. Ale je to nechutné,“ komentuje sortiment velkých obchodů paní Monika. Protože žije v Železných horách, ví o regionálních prodejcích ovoce a ráda si pro bednu jablek natrhaných v nedalekém sadu dojede. „Včera jsem koupila jablka na štrůdl. Byla chuťově i na pohled lepší, než v supermarketu. A cena? Sedm korun za kilogram,“ usmívá se Monika.

Sadař Jaroslav Nevole ze Svinčan může v případě jablek mluvit o štěstí, velká většina stromů mrazům odolala. „Jablek máme dost, prodáváme každoročně až do května,“ ujišťuje Jaroslav Nevole. Mnohem horší situace je u hrušek, u nichž je letos jen dvacet procent obvyklé úrody a ještě nejsou v dobré kvalitě. Mráz poškodil i švestky, kterých bylo o třetinu méně.

Sady ve Svinčanech jsou součástí takzvané Formanské stezky Železnohorského regionu. Návštěvníci si mohou nakoupit jablka při zábavném a poučném putování. Ke stezce patří i EKOfarMa Horecký Dvůr, kde jsou ručně zpracovány jablka na chutné křížaly. Farmou vede naučná stezka Zemí rytíře Sekolíka.