Projektová cena se vyšplhala na 210 milionů korun. Padesát milionů půjde z rozpočtu, na sto milionů si město vzalo investiční úvěr. A to je v součtu částka, kterou na rekonstrukci bazénu koncem loňského roku schválili zastupitelé.

„Cena vyprojektovaná neznamená cena vysoutěžená, která bývá většinou nižší. Rozpočet bude počítat s investicí 150 milionů korun,“ reagoval na výhrady části zastupitelů při schvalování úvěru v únoru letošního roku starosta David Šimek.

Skutečnost je však jiná. Soutěž na zhotovitele stavby byla vypsána na začátku července letošního roku. A termín pro podání nabídek skončil před týdnem. „Dostali jsme čtyři nabídky. Teď bude probíhat vyhodnocení těchto nabídek, a protože jsou nad částkou 150 milionů, která byla vymezena zastupitelstvem, bude rada města připravovat materiál do zastupitelstva na dofinancování,“ vysvětlil Deníku radní Jaroslav Kytýr.

Ocenění hasiči.
Profesionálové převzali medaile a nováčci složili slib

Návrh na dofinancování rekonstrukce chce vedení města předložit zastupitelům na lednovém zasedání. „Řádově jde o několik milionů. Zastupitelstvo se nad tím, jak dál, bude muset zamyslet z pohledu jednotlivých investic, které jsou připraveny pod dotacemi. Zatím pořád držíme linii, že rekonstrukce by měla probíhat,“ říká Jaroslav Kytýr.

Proč bude rekonstrukce dražší? Kde se stala chyba? Na vině zřejmě nebude špatný odhad svitavských radních, ale spíše rychle se měnící situace na trhu stavebních prací.

„Zhruba půl roku pozorujeme trend, který se promítl i do oceňování stavebních prací, kde došlo u jednotlivých profesí ke zdražení,“ vysvětlil Jaroslav Kytýr.

NEJSOU ŘEMESLNÍCI

Stavební firmy mají hodně zakázek, ale nemají řemeslníky. A proto tlačí ceny řemeslných prací, které musejí obtížně shánět, nahoru. „Cena rekonstrukce oproti očekávání není vyšší z důvodu bazénové technologie, ale z důvodu řemeslných činností,“ potvrdil Kytýr.

Svědčí o tom i zkušenosti z jiných měst. Podobný problém řešili nedávno v Moravské Třebové, kde museli výběrové řízení dokonce zopakovat, protože napoprvé se nikdo nepřihlásil.

Ilustrační foto
Se silnicí k průmyslové zóně ve Svitavách pomůže kraj

Toho, že by svitavští zastupitelé rekonstrukci bazénu kvůli navýšení investice zastavili, se Jaroslav Kytýr neobává.

„Město má v letošním roce o 20 až 30 milionů vyšší příjem na sdílených daních, než bylo plánováno. Bude na zamyšlení, jestli rekonstrukci nastartovat hned na jaře nebo ji odložit a nejdřív nastartovat hlavní akce, které jsou pod dotacemi na příští rok,“ sdělil svitavský radní.

Jasno tak bude až v lednu. Pokud dofinancování zastupitelstvo posvětí, stavební práce začnou nejspíše až v březnu. „Jestliže se v lednu podepíšou smlouvy, domnívám se, že zhotovitel bude chtít aspoň měsíc na přípravu, aby převzal staveniště,“ uzavřel Kytýr.

Bazén bude stát víc, než se čekaloZdroj: Město Svitavy