Od pátku 1. května pak budou jízdní řády autobusové dopravy v kraji posíleny na prázdninový režim. Od stejného data dojde také k obnovení plného provozu v železniční dopravě. „Původně jsme chtěli začít v autobusech odbavovat už po Velikonocích, ale nakonec jsme se z důvodu zabezpečení řidičů a vytvoření prostoru pro nákup ochranných prostředků dohodli, že ještě počkáme,“ uvedl hejtman kraje Martin Netolický.

I když termínem pro zahájení odbavování cestujících a zrušení zákazu nástupu předními dveřmi byla určena sobota, tak vzhledem ke zrušení víkendového provozu autobusů to znamená, že cestující budou v praxi poprvé odbavováni v pondělí 27. dubna. Náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš připomněl, že v rámci vlakové dopravy jsou cestující odbavováni již od úterý 14. dubna. Důležitou zprávou pro cestující je posílení spojů, kterého se dočkají od května.

„Počínaje pátkem 1. května přejdeme v autobusové na prázdninový režim a v železniční dopravě na plnohodnotný provoz. To znamená posílení spojů oproti stávajícímu stavu a obnovení obslužnosti autobusy během víkendů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Po uvolnění některých opatření kraj očekává větší poptávku cestujících. "Jakmile budeme znát přesně uvolnění v oblasti školství, budeme následně řešit také spoje, které jsou navázané přímo na školní docházku,“ sdělil hejtman Martin Netolický.