TISÍCE PACIENTŮ
Alergici v těchto dnech velmi trpí, protože ovzduší je plné pylů z rostlin a stromů. Dětské oddělení společnosti Chrudimská nemocnice eviduje 3800 pacientů, potvrdil to včera primář David Kasal. Příběh pana Mirka je podle jeho slov spíše ojedinělý. „Je pravda, že řepka vylučuje intenzivní silice, které nevoní, ale eviduji v naší alergologické ambulanci jen dva nebo tři pacienty z téměř čtyř tisíc," informuje primář.

ZAČÍNÁ TO V LEDNU
Alergií trpí na Chrudimsku asi pětatřicet procent dětí. Dominují pylové alergie, které se mohou projevit už od ledna nebo února kvůli kvetoucím olším nebo lískám.Potom následují různé trávy, byliny a dřeviny, které způsobují obtíže až do podzimu.

Děti jsou rovněž alergické na srst domácích zvířat, roztoče anebo některé potraviny. Naštěstí se neustále vyvíjejí nové léky, které jim mohou trápení s alergií ulehčit. „Léčebné prostředky se modernizují, nyní už aplikujeme ty, které se řadí do druhé a třetí generace a nezpůsobují nežádoucí účiny, jako třeba spavost, což provázelo léky první generace," vysvětluje David Kasal.

Zmiňuje zároveň takzvanou alergenní imunoterapii – jedinou léčbu, při které se vpravuje do pacientova těla oslabená koncentrace alergenu a organizmus si na něj postupně zvyká. Malé děti dostávají tento medikament ve formě kapiček pod jazyk, ti větší dostávají lék podkožně.

Alergie řádí, podílí se na tom nejen řepka „Babišovka“

V bezpečí před citlivostí na pyly a další složky není nikdo. Alergie se totiž může projevit v jakémkoli věku.

PENICILIN I VČELY
Většinu lidí sice napadá se se slovem alergie citlivost na pyl či prach, žádnou výjimkou ale není ani alergie na penicilin či bodnutí včely, vosy nebo sršně.

Problémem jsou také alergie na složky v jídle či samotné potraviny. Lepek, mléko, vejce, ale i arašídy nebo mořské plody způsobují řadě lidí zdravotní komplikace. V lepším případě se jedná o bolest břicha. V těch horších ale dochází ke zvracení, dušení nebo dokonce k silnému otékání.

Aby se mohli alergici bez obav najíst i v restauracích, platí nařízení o poskytování informací. Restaurace i školní jídelny musí na svých jídelních lístcích uvádět seznam alergenů v jídle.