V pátek se návštěvníci po dopolední spanilé jízdě techniky okolím a nácviku akce v Králíkách mohou těšit na pestrý kulturní program. Jeho hlavním hostem bude na náměstí od 19.15 hodin Miroslav Žbirka.

Dynamické ukázky

Slavnostní zahájení akce Den Sil podpory Armády ČR Cihelna 2012 se uskuteční v sobotu v 10 hodin, kdy bude vztyčena vlajka a zazní státní hymna. Poté budou následovat dynamické ukázky armády, integrovaného záchranného systému, celní správy, vězeňské služby, policie nebo Vojenského muzea Králíky.
Od půl dvanácté a od půl čtvrté bude na programu populární historická ukázka, letos s tématem „Mobilizace 1938". Bojovat se bude o pěchotní srub K-S 14. Po roční pauze opět dojde k výměně prostoru hlediště a bojiště.

Rozhodnou diváci

Aby i letos návštěvníci, jejichž počet každoročně přesahuje dvacet tisíc, byli spokojení, pořadatelé pro ně mají několik novinek. Kromě tradičních gripenů Cihelnu zahájí výstřely z tanku a samohybné kanónové houfnice, také v historické ukázce uvidí nové repliky bojové techniky.
Nejatraktivnější bude možnost hlasováním ovlivnit výsledek odpolední ukázky. Zvítězí Němci, Čechoslováci, nebo bitva skončí nerozhodně? Všechny tři varianty má v hlavě režisér ukázky Ondřej Toman: „Právě si připravuji písemné podklady pro všechny tři varianty. Až se dozvím výsledek, provedu poslední rozkazy pro bojující jednotky, a ty se zachovají podle rozhodnutí diváků," vysvětluje. Sám věří, že zvítězí vlastenectví: „Doufám, že zvítězí Československo, ale jsem ochoten přistoupit i na remízu."