Častokrát šlo o lidi, kteří patřili za reálného socialismu k nomenklaturním kádrům a převratem přišli o postavení i povolání, neboť se jich například týkal lustrační zákon. S postupujícím časem ale tito lidé buď umírali, nebo se uchytili v nových pozicích, mnozí dokonce úspěšně podnikali. Je kupříkladu absurdní představa, že by Andrej Babiš nebo Marián Čalfa volil KSČM.

Z bláta na výsluní

Přesto komunisté již pod hlavičkou Komunistické strany Čech a Moravy stále získávali dost hlasů, aby proklouzli do sněmovny. Vedl je dlouhá léta Miroslav Grebeníček a poté 16 roků Vojtěch Filip. Už za Grebeníčka se jim dostalo oficiálního uznání v po obě pozvání prezidenta Václava Klause na Pražský hrad. Za Filipa už byli běžnou součástí sněmovního dění, dohod a výměnných obchodů. V roce 2002 komunisté získali 18,5 procenta hlasů, tedy 41 mandátů. Před osmi lety měli 33 poslanců a v roce 2017 patnáct.

Sledování sčítání výsledků voleb v sídle KSČM.
Za čtyři roky chceme být zpět v parlamentu, hlásají komunisté po debaklu

V posledních čtyřech letech drželi menšinovou vládu ANO a ČSSD u moci, Vojtěch Filip byl prvním místopředsedou sněmovny, Miloslava Vostrá předsedala klíčovému rozpočtovému výboru. Bez komunistů neprošel žádný důležitý zákon, jejich hlasy najdeme pod všemi vládními návrhy rozpočtů i pod stavebním zákonem. A právě tento posun od protisystémové strany, která chce odejít z NATO a podpořila by referendum o vystoupení z EU, k partaji patřící do vládní mocenské struktury, komunisty potopil.

Poslední zhasne

Pochopitelně nejen to. Vyrostla nová generace, pro niž jsou komunisté skutečnými dinosaury, historickým anachronismem. Levici vidí úplně jinde, v digitálních Pirátech, možná Zelených či obnovené sociální demokracii. Strana obdivně hledící na Putinovo Rusko, která je plná starých kádrů upřímně nenávidících parlamentní demokracii, je pro mladou a střední generace zkrátka passé.

Sledování sčítání výsledků voleb v sídle KSČM.
VIDEO: Rozruch v sídle KSČM: Kolemjdoucí žena slavila volební propadák strany

I kdyby po Vojtěchu Filipovi, který po zisku 3,6 procenta hlasů rezignoval, nastoupil sám Fidel Castro, nic už se nezmění. KSČM po letošních volbách uzavřela svou třicetiletou historii a je jen marginální otázkou, kdo bude na listopadovém sjezdu zvolen jako ten poslední, který zhasne.