„Kdyby to nebylo pár dní před volbami, tak bych řekl, že je to standardní návštěva předsedy vlád dvou zemí Visegrádské čtyřky. Takto je to ale zjevně návštěva na podporu kampaně pana Babiše,“ konstatoval Petr Fiala.

Podle Bartoše tím český premiér dává najevo svoje sympatie i některým kontroverzním krokům, za které je Maďarsko „popotahováno“ Evropskou komisí. „Mám obavy, že pan premiér se vzhlédnul v politice Viktora Orbána a táhne naši zemi někam směrem k Maďarsku. K omezení soudů, opozice či třeba přístupu do médií,“ varoval Bartoš. Ten se mimo jiné v úterý setkal s primátorem Budapešti. „Řešili jsme politickou situaci v Maďarsku, kde pan Orbán vládne pět let pomocí nouzového stavu a dekretů , kde demokracie je na úbytě. Nechtěl bych, aby Česká republika šla cestou „Orbanizace“,“ dodal Bartoš.

Zleva: Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti)
Bartoš vmetl Babišovi: Svoje impérium jste postavil na korupci

Premiér a lídr hnutí ANO se v poslední premiérské debatě nijak netajil tím, že Orbánova návštěva má předvolební charakter. „Jsem rád, že mě můj přítel Viktor Orbán přijde podpořit před volbami. Orbán, a ono se to moc neví, byl první Maďar, který veřejně vystoupil proti komunistické vládě a žádal svobodné volby.  Moc nerozumím, proč pan Bartoš napadá premiéra Maďarska. Jsou tam svobodné volby, a to co říká Bartoš, je rétorika Evropského parlamentu,“ tvrdil v debatě Andrej Babiš.

„Pan Bartoš jezdí po Evropě, tváří se, že už je premiérem. Jsem zvědav, až bude sedět na Evropské radě vedle Orbána, který  požívá velkého respektu, jak se bude tvářit. Napadá ho, ale nic o něm neví,“ zdůraznil Babiš a dodal, že Piráti podle něj bojují za rozbití Visegrádské čtyřky. 

Podpora zahraničních „přátel“

Setkání Andreje Babiše s Viktorem Orbánem z historického pohledu není ničím výjimečným. Čeští politici před volbami často využívají podpory zahraničních „přátel“. Například sociálnědemokratický  premiér Jiří Paroubek před volbami v roce 2006 přivítal v Praze britského premiéra Tonyho Blaira, který mu v rámci srazu levicových lídrů dokonce předal oranžový volební double-decker.

Zleva: Ivan Bartoš (Piráti), Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (ODS)
Česko stagnuje, vyčetl Bartoš Babišovi. Ten zas považuje obě koalice za podvod

Zdroj: DeníkS německým sociálnědemokratickým kancléřem Gerhardem Schröderem ve stejný rok před volbami zdolali Říp. Na vítězství to ale nestačilo, ČSSD skončila ve volbách druhá a vlády se ujala vítězná ODS s Mirkem Topolánkem v čele. 

V poslední době si podporu ze zahraničí pozval například  lídr SPD Tomio Okamura, když na start voleb do Evropského parlamentu pozval do Česka nacionalistické politiky - předsedkyni francouzského Národního sdružení Marine Le Penovou i předsedu nizozemské Strany pro Svobodu Geerta Wilderse. Ani v tomto případě ale nebyla zahraniční podpora ničím zásadním. SPD získalo v europarlamentu dvě křesla.