Volební kalkulačka v tomto článku je oproti ostatním kalkulačkám velmi jednoduchá – pro každý obvod je v ní pouze třináct jasně definovaných otázek. Její vyplnění je užitečné, zábavné a velmi rychlé – zabere jen několik málo minut. V prvním kroku si čtenář vybere obvod a pak už jen odpovídá.

Volební kalkulačku najdete ZDE

„Protože pro volby do Senátu se často spojují v daných obvodech politické strany s ne úplně shodnými názory a tyto volby jsou hodně o osobnosti kandidáta, je někdy těžké se zorientovat v jeho názorech na základní otázky. I proto jsme se rozhodli kalkulačkou pomoci čtenářům Denik.cz se zorientovat,“ poznamenal šéfeditor Denik.cz Tomáš Herman.

První kolo senátních voleb 2022 se uskuteční o víkendu 23.-24. září, druhé kolo o týden později
Senátní volby 2022: Termíny prvního a druhého kola, jak volit, kdo kandiduje

Otázky v kalkulačce jsou převážně celostátní na problémy, které mohou senátoři ovlivnit, ale jejich část je zaměřena i regionálně. „Víme, že voliče zajímají i u voleb do Senátu regionální témata, přestože některá z nich nemůže Senát přímo ovlivnit. Je jich ale menšína, u každého obvodu zhruba tři otázky,“ poznamenal spoluzakladatel projektu Názory politiků Vojtěch Hlavenka.