Pardubice budovatelské 
KDE: web Východočeského muzea Pardubice  

Východočeské muzeum Pardubice tento týden otevřelo novou webovou výstavu, která na dobových fotografií připomíná proměny města Pardubic v 70. a 80. letech minuléhos toletí. Návštěvníkům připomenou známá místa, která se se postupně vytrácí z paměti. Na fotografiích tak ožívá například náměstí Budovatelů, dnešní Masarykovo. Zelené předměstí zásadně proměnila stavba nového nádraží od architektů Karla Řepy a Karla Kalvody a budování Palackého ulice s panelovými domy. Vystavené fotografie zachycují i zmizelý život tehdejších obyvatel města. Můžeme tak nahlédnout do tehdejšího kadeřnictví na třídě Míru, do fronty na prodej vánočních kaprů u Grandu nebo mezi děti a kočárky před moderní samoobsluhu Jana v Polabinách. Výstava je pátou zveřejněnou na webových stránkách muzea, všechny jsou na www.vcm.cz/vystavy-a-expozice/webove-vystavy/

Výlet z kopečka do kopečka 
KDE: podhůří Orlických hor

Pokud vás počasí zláká na jednu z posledních letošních cyklocest, můžete si vybrat z www.cyklopecky.info. Například okruh nazvaný Přes kopečky do L. A. vede z městečka Jablonné nad Orlicí. Dále trasa pokračuje přes tvrz Orlici a město Lanškroun (zmiňované L.A.). Za zastávku určitě stojí tvrz Orlice, která se nachází uprostřed malebné přírody. Trasa vede krásným prostředím podhůří Orlických hor „z kopečka do kopečka“, takže se rozhodně nudit nebudete. Pokud vám výškové metry na trase nebudou stačit, můžete vystoupat na rozhlednu Mariánka v Horní Čermné a poté osvěžit unavené nohy v Čermenském rybníku. Cestou navštivte také Zámek Lanškroun nebo Lanškrounské rybníky. Trasa měří cca 52 kilometrů a je poměrně náročná. 

Procházka za venkovními výstavami  
KDE: Pardubice  

Nejen velký cyklovýlet vám může udělat v sobotu a v neděli radost. I krátká procházka Pardubicemi potěší. A když chcete mít cíl, zaměřte se na venkovní výstavy. V Tyršových sadech si můžete prohlédnout fotografie s dostihovou tématikou a na nádvoří pardubického zámku je výstava Než přišla svoboda. 

Vídeňské zločiny 
Tip na audioknihu 

Právě vychází audiokniha Andreas Pittler: Vídeňské zločiny I - 1913 Případ podivné sebevraždy. Každý z příběhů série Vídeňské zločiny se odehrává ve významném roce rakouské historie. Hlavní postavou je v nich svérázný vyšetřovatel, bonviván a poněkud neúspěšný milovník žen David Bronstein. Skvěle zachycená atmosféra staré Vídně, dramatické zápletky a propojení fiktivních a skutečných historických postav jsou zárukou zábavného a napínavého příběhu. Banální sebevražda bezvýznamného rakouského vojáka. Na první pohled se zdá být všechno jasné: dobrovolná smrt z nešťastné lásky není nic pro kriminalisty. Ale brzy se ukáže, že ani v případu, ani v životě komisaře Bronsteina není jasného vůbec nic. Čte: Miroslav Táborský, cena CDmp3 299 Kč, celkový čas 8 hodin 6 minut.

 

Carcassonne  
Tip na deskovou hru

Carcassonne není jen jméno jihofrancouzského města, je to také symbol boje kacířů proti středověké politice náboženství. Pevnost uprostřed rozlehlé krajiny je jedinečná dodnes. Z jednotlivých karet postupně vzniká krajina s městy a kláštery, cestami a je každým tahem větší. Za pomoci svých družiníků – rytířů, mnichů, sedláků a lupičů – rozšiřují hráči svůj vliv na další území, aby získali co nejvíce bodů. Taktickou stolní hru Carcassonne můžete koupit za 584 korun. Autorem hry je Klaus-Jürgen Wrede.

Deník jednonožce 
KDY:Tip na knihu a blog 

Deník jednonožce se jmenuje kniha, jejímž autorem je Pardubák Jiří Švihálek, který při nehodě na motorce přišel o nohu. Se svým blogem, který začal po tomto životním zlomu psát, zvítězil v anketě Blog roku Magnesia Litera. V knize najdete navíc rozhovory s rodinou, kamarády či zasahujícím doktorem. 

Máte kam jít? 
Tip na web 

Odpověď na otázku „Máte kam jít?“ vám pomůže najít portál s podobně znějícím názvem. Je určen pro sdílení aktivit, nápadů, návodů, cvičebních lekcí a především dobré mysli od středisek volného času – domů dětí a mládeže z Čech, Moravy i Slezska. Aktivity jsou tu tříděny podle věku a zaměření, obsahují odkazy na zdroj, který materiál poskytl. Najdete zde nápady z oblasti hudební, multimediální, divadelní, taneční, výtvarné či vzdělávací. A když vám dojdou tipy na to, co dobrého uvařit, kliknete na rubriku recepty a určitě něco objevíte. www.mitkamjit.cz