Letohrad otevře Brány památek dokořán
KDY: 23. dubna
KDE: Letohrad

Město Letohrad se již tradičně připojilo k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v sobotu 23. dubna otevře Brány památek dokořán. Kromě prohlídek významných historických objektů nabídne i bohatý doprovodný program.

Vzdálenost mezi památkami opět zkrátí vláček a na náměstí zároveň proběhne Den partnerských měst se zajímavým kulturním programem. Ochutnávky specialit české kuchyně, krajové polské kuchyně z Niemczy a speciality z chorvatského Daruvaru. Vše zakončí v zámecké arkádě vernisáž mezinárodního výtvarného plenéru. Městské muzeum nabízí expozici historie města, sirkařství a Napoleonových saní. Ke zhlédnutí bude také výstava Junák – český skaut, aneb putování do historie skautingu v Letohradě. Zámek Letohrad plánuje komentovanou prohlídku, při které představí tři místnosti s dobovým nábytkem a obrazy.

Akci pořádá Kulturní centrum Letohrad, Město Letohrad, Muzeum řemesel, Tvrz Orlice, Římskokatolická farnost Letohrad a PSŠ Letohrad. Více informací na www.info.letohrad.eu.

Městské muzeum otevírá novou výstavu
KDY: od 21. dubna
KDE: Ústí nad Orlicí

Vernisáž nové výstavy s názvem Attention! Attention! se uskuteční v Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí ve čtvrtek 21. dubna od 17.00 hodin. Expozice představuje tvorbu Martina Koláře a Lukáše Stuchlíka.

Společná výstava je konfrontací dvou světů, shledávajících se ve společném průniku kaleidoskopem. Konfrontací dvou mladých tvůrců, potkávajících se ve společné vizi a představě o budoucích vzpomínkách. „Představa o dětství, dávném místě, do kterého se po ose bumerangu dostáváme zas a znova,“ sděluje jeden ze spoluautorů výstavy, Martin Kolář (*1999), malíř, pocházející z Ústí nad Orlicí. Momentálně studuje ve třetím ročnímu v ateliéru kresby pod vedením Jiřího Petrboka na pražské AVU. Věnuje se klasické i digitální malbě, kresbě a hudbě. Druhý z autorů, Lukáš Stuchlík (*1988), pochází z Prahy a dlouhodobě žije na Orlickoústecku. Je pedagogem na SŠUP v Ústí nad Orlicí a příležitostným sochařem. Nyní se věnuje komorním figurálním sochám, tvorbě objektů a hledání vlastního výtvarného jazyka.

Kurátorka Galerie pod radnicí Veronika Bílek Fadrná dodává: „Obrazy Martina Koláře jsou rádoby usměvavé příběhy dětských hrdinů, procházejících světem iluzí a naivních představ. Tématika dětství a dětskost se objevuje i u soch Lukáše Stuchlíka, jako symbol zítřků.“

Expozice plná svatebních šatů a doplňků
KDY: 24. dubna
KDE: Žamberk

Výstavu Řekli si „ANO“ zahájí vernisáž v Městském muzeu Žamberk v neděli 24. dubna od 15.00 hodin s komentovanou módní přehlídkou Kloboukového klubu – Dantes Brno. Na události uvidíte ukázku svatebních šatů z muzejních sbírek i od soukromých zapůjčitelů, svatební šperky z paličkované krajky Jiřiny Rejentové, oznámení, blahopřání, staré i nové fotografie a spoustu dalších zajímavostí. Výstava potrvá do 5. června.

Heranova violoncellová soutěž se vrací na scénu
KDY: 21. až 23. dubna
KDE: Ústí nad Orlicí

Tradiční hudební soutěž se koná od 21. do 23. dubna. Slavnostní zahájení se odehrálo ve čtvrtek 21. dubna v koncertním sále ZUŠ Jaroslava Kociana od 9.00 hodin. Celý program naleznete na webu soutěže.

Malby Maxe Švabinského a Rudolfa Vejrycha
KDY: do 29. května
KDE: Česká Třebová

Výstava Max Švabinský, Rudolf Vejrych. Malby, kresby, grafiky je v České Třebové přístupná na dvou místech: ve výstavních prostorách Městském muzeu Česká Třebová a ve výstavní síni kulturního centra. Výstava je ke zhlédnutí v muzeu denně mimo pondělí 8 až 18 hodin, v kulturním centru denně mimo pondělí 9 až 12 a 14 až 17 hodin. Přehlídka potrvá do 29. května.

Expozice se koná ve spolupráci s Kulturním centrem Česká Třebová při příležitosti 60. výročí úmrtí Maxe Švabinského (1873 – 1962) a 140. výročí narození Rudolfa Vejrycha (1882 – 1939). Vystavená díla pocházejí ze sbírek Městského muzea Česká Třebová, Městské galerie Litomyšl a od soukromých sběratelů.
Zdroj: https://orlicky.denik.cz/tipy-na-vikend/kam-o-velikonocich-na-zamky-ci-do-muzeii-potesi-i-tvoriva-dilna-a-flerjarmark-20.html

Památník obětem internace
KDY: v těchto dnech
KDE: Králíky

Expozice Památníku byla v roce 2019 přestěhována z areálu kláštera na blízké Hoře Matky Boží, kde sídlila deset let. Na jejím bývalém místě vzniklo návštěvnické centrum. Nová expozice v budově Muzea na Velkém náměstí je mnohem rozsáhlejší, a to jak svojí plochou, tak hlavně odborným a historickým obsahem. Památník byl pro veřejnost otevřen od soboty 2. dubna 2022.

V Památníku obětem internace mají návštěvníci možnost se seznámit s osudy některých z internovaných řeholníků. Expozice zachycuje v několika bohatě členěných sálech pomocí dobových instalací a množství exponátů jejich životní cestu v 50. letech 20. století. Ve výstavě je také zmíněna památka řádu redemptoristů, kteří jsou historicky spjati jak s budovou bývalé školy (dnešní sídlo Muzea), tak s poutním místem na Hoře Matky Boží. 

Výstava maleb, kreseb a textů
KDY: do 23. dubna
KDE: Jablonné nad Orlicí

Kulturní a informační centrum Jablonné nad Orlicí hostí Výstavu maleb, kreseb a textů Jany Koucké.  Expozice potrvá do 23. dubna. Ke zhlédnutí od pondělí do pátku 8 - 12, 13 - 17 hodin, sobota 8.30 - 12. 30 hodin, neděle zavřeno.