Celou 130 let starou stavbu se rozhodli architekti i investor ozvláštnit skleněnou přístavbou.

„Dům jsme opravili s myšlenkami na budoucnost, ale zároveň jsme se nechtěli vzdát všech těch krásných, divokých a nepohodlných vlastností z minulosti. Bylo důležité, abychom chalupě nevzali její neviditelné srdce, vůni dřeva a zatuchlý chlad žulových bloků,“ uvedli tvůrci z Mjölk architekti pro soutěž Grand Prix Architektů 2022, do níž je projekt rekonstrukce přihlášený.

Zámek Balmoral, Skotsko
Majestátní Balmoral: Jak vypadá zámek, kde zemřela britská královna Alžběta II.

Středem dispozice domu se stala pec a kamna ve světnici. Obytný prostor pak vzniknul na místě původní kůlny. Je to trochu jako zjevení. Lehká transparentní konstrukce vyplněná skleněnými tabulemi vymezuje lehce utopený velkorysý obývák spojující moderní kuchyň a spoustu volného prostoru.

Místnost pro život v přízemí doplnila kamenná lázeň vestavěná mezi původní zdi. Do patra se stoupá po subtilních ocelových schodech okolo kulatého světlíku, který celý prostor prozařuje. Ze starých trámů je cítit historie a původní šindelová střecha, kterou se podařilo zachránit.

Neotřelý celek 

Tam, kde nebylo možné zachránit prkna původní podlahy, je dnes sklo. Skleněné prvky nahrazující ztrouchnivělé dřevo propojují vnitřní prostor do neotřelého celku a poskytují překvapivé průhledy domem.

Horní patro je určeno ke spánku. Velká dětská ložnice je zároveň i hernou. Pro další dvě ložnice byly předobrazem klasické pokoje horských chalup.

Zděná stavba s dřevěnými okny přirozeně respektuje hlavní rysy stavění v národopisné oblasti jižního Valašska.
Život na konci Česka lze jen závidět. I díky architektonickému skvostu

„Interiér jsme vybavili decentně podle celkové filozofie našeho přístupu k rekonstrukci. Nechtěli jsme do domu násilně umisťovat kousky světového designu. Většinu nového vybavení tvoří autorský nábytek. Odráží se v nich kvalita ruční práce řemeslníků z Jizerských hor. Nové kusy doplnili s láskou vybraným starým nábytkem samotní klienti,“ doplnili tvůrci z Mjölk architekti.