„Plameny stačily celou stavbu zničit. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Žamberku a dále dobrovolní hasiči z Klášterce nad Orlicí a Líšnice. Požár dostali pod kontrolu 41 minut od ohlášení události," informovala mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Škoda na obecní zastávce je 290 tisíc korun. „Vyšetřovatel stanovil předběžně dvě verze vzniku požáru, a to nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm a úmyslné zapálení. Na místě byl přítomen i služební pes vycvičený k vyhledávání hořlavých kapalin," doplnila mluvčí.

Obec se nyní snaží nastalou situaci vyřešit. „Zastávka tam být musí, to je jasné. Jestli tam ale bude za dva měsíce, nebo za půl roku, to nedokážu říct," uvedl pro Deník starosta Ladislav Škůrek s tím, že pracují na provizorním řešení.

„Někde bychom si chtěli vypůjčit nějaký objekt nebo možná využijeme stavební buňky. Aby se lidé měli přes zimu kam schovat, než si se zastupiteli s chladnou hlavou sedneme a vyřešíme, co a jak dál s tím budeme dělat," nastínil Ladislav Škůrek s tím, že nyní čekají na vyjádření pojišťovny. Zda zastávka vzplála vinou nešťastné náhody či úmyslně, v tom nemá starosta jasno. „I kdyby to ale bylo úmyslně, těžko to někdo dokáže," přemítal.

VZNÍCENÍ OD POPELU

Hasiči v Pastvinách zasahovali i minulé úterý, kdy před šestou hodinou ráno zahořel velký kontejner. Podle starosty je zřejmě důvodem vynášení popelu, který není úplně vychladlý. „Přes zimu to tady není nic neobvyklého, lidé jsou nepoučitelní. Když se takový žhavý popel vysype do směsného odpadu, navíc ne všichni třídí odpad, tak to nemůže dopadnout jinak," zamyslel se. „Přestože to omíláme stále dokola, nedá se to vyřešit jinak, než že lidé začnou u svých činností přemýšlet," dodal Ladislav Škůrek.

Jak už Deník informoval, za poslední měsíc hasiči vyjížděli na Orlickoústecku k jedenácti požárům, hořel například rodinný dům v České Rybné, chata v zahrádkářské kolonii ve Vysokém Mýtě či dřevo a papír ve sklepě rodinného domu v Českých Heřmanicích.