Podezřelé to už bylo letos v květnu. A od té doby neuplyne pár týdnů, aby hasiči na Přeloučsku neměli poplach. Místo se opakuje stále dokola - obec Semín na cestě mezi Přeloučí a Kladruby nad Labem. Jeden požár slámy v zemědělském družstvu a od té doby opakující se požáry lesa. Ten poslední hasiči likvidovali do pondělní noci.

Celkem čtyři jednotky hasičů tentokrát zasahovaly v mladém borovicovém lese, který se s drobnými škodami podařilo uchránit. První profesionální jednotka z Přelouče vyjela na místo před osmou hodinou a přidaly se postupně další tři - z Břehů, Kladrub nad Labem a Semína.

Pondělní podvečer u Semína na Přeloučsku. Hasiči bojovali s požárem lesa. Už zase…Zdroj: HZS Pardubického kraje

Ohněm zasažená plocha byla přibližně 20 x 50 metrů v novém lese. Hasiči byli na místě naštěstí včas, do půl hodiny zabránili dalšímu šíření požáru a do hodiny bylo vše uhašeno. "Plameny na místěp požáru šlehaly do výše asi jednoho metru a olizovaly mladý, zhruba pět let starý borovicový les, prolévat vodou museli i hrabanku, aby nedošlo k opětovnému rozhoření a již uhašená místa byla kontrolována s pomocí termokamery, která by ukázala na případná skrytý žhavá místa," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Škoda byla předběžně vyčíslena na pět tisíc korun, uchránit se ale podařilo majetek v hodnotě jednoho milionu korun. Ačkoliv příčina požáru je zatím otázkou vyšetřování, kolem Semína skutečně nejde o první požár a na náhody už tu věří málokdo.

Asi nejpodivnější lesní epizoda se odehrála v květnu, kdy hasiči v hořícím lese našli 23letého muže, který si na požáru opékal buřty.

Netřeba asi dodávat, že takovým jednáním na sebe upoutal pozornost zasahujících hasičů celkem snadno. "Dotyčného 23letého muže na místě policisté vyslechli a dotazovali se, jak by mohl své počínání na místě požáru vysvětlit. Dotyčný tvrdil, že pouze prochází okolo a měl hlad, proto ohně využil k opékání buřtů," popsala mluvčí pardubické policie Markéta Janovská.

Zatím poslední požár lesa u Litošic. Vyčíslená škoda je půl milionu korun.
V hořícím lese si opékal buřty