V době požáru bylo uvnitř zhruba 30 lidí. Jak informovala mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková, všichni se evakuovali.

"Čtyři osoby, které se snažily požár uhasit ještě před příjezdem hasičů, se nadýchaly jedovatých zplodin hoření a byly ošetřeny zdravotnickou záchrannou službou," uvedla mluvčí.

Požár hasiči dostali pod kontrolu v 16.29 hodin. Velitel zásahu používal k odhalení všech skrytých ohnisek termokameru. Požár hasiči zlikvidovali v 18.15 hodin.

V objektu se nacházelo zhruba 80 tkalcovských stavů. Osm z nich bylo zcela zničeno. Dále plameny a černý kouř poničily příze tkaniny a elektroinstalaci.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 61 900 000 korun.

"Příčina vzniku požáru je s největší pravděpodobností technická závada - zkrat ve zpětném motoru ve spodní části tkacího stroje," dodala Vendula Horáková.

Textilní továrna stojí v Těchoníně od roku 1908. V roce 1995 podnik se zastavenou výrobou koupila německá firma Kümpers, která vyrábí technické, bytové a dekorační tkaniny.

Letos je to na Orlickoústecku už druhý velký požár s vysokou škodou, v dubnu napáchal oheň škodu 200 milionů korun v galvanovně v Lanškrouně.