Požár vypukl v pondělí 3. června půl hodiny po poledni. Na střeše hořela izolace, kterou opravovali dělníci, což bylo s největší pravděpodobností příčinou neštěstí. Osm desítek lidí se ze dne na den ocitlo bez střechy nad hlavou. Co nezničil oheň, dokonala voda. S požárem střechy bojovalo 90 hasičů téměř devět hodin. Škoda na poničených bytech vyšplhala ke třiceti milionům.

Likvidace požáru byla nebývale náročná. „Hasiči museli zasahovat v dýchací technice. Ze střechy panelového domu vycházel kouř, který pronikal až do chodby. K odvětrání chodby byla nasazena přetlaková ventilace,“ informovala tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

"Čtverec" v České Třebové
Privatizace městských bytů nejspíš projde. Většina nájemníků je pro

Zásah byl podle mluvčí hasičů komplikovaný rovněž z důvodu výšky. „Hasiči museli vystoupat v plné výstroji a s dýchacím přístrojem na zádech sedm pater a poté teprve hasit, a to i několikrát za sebou, ale také z důvodu poměrně vysoké venkovní teploty,“ uvedla dále Vendula Horáková.

Likvidaci požáru komplikovalo i obrovské horko. „S hadicemi se museli dostat do sedmého patra domu a až poté na střechu,“ přiblížil před koncem několikahodinového zásahu mluvčí hasičů. Na střeše hasiči prořezávali lepenku, odstraňovali a strhávali krytinu. Problémy hasičům způsobovala i zaparkovaná auta, která znemožňovala průjezd a ustavení hasičské techniky.

Město pro evakuované obyvatele domu zajistilo náhradní ubytování. Většina však našla dočasný azyl u příbuzných.

Šťastnější obyvatelé domu se mohli do opravených bytů vrátit loni před Vánoci. „V prosinci bylo předáno devět bytů, předpokládá se, že do konce ledna budou předány zbývající byty a v měsíci únoru budou probíhat práce na společných prostorách,“ sdělila starostka České Třebové Magdaléna Peterková.

Sbírka vynesla bezmála 400 tisíc

Radnice pro rodiny poškozené požárem zorganizovala veřejnou sbírku, které běžela do konce srpna. Čistý výtěžek sbírky, který dosáhl 394 tisíc korun, byl rozpočítán mezi obyvatele domu dle podlahové plochy bytu. Dalších 288 tisíc na odstranění následků požáru poskytlo bytovému družstvu město.

Ilustrační fotografie.
Srovnání poplatků: Cena vody se blíží stokorunové hranici

Milionem korun na úhradu okamžitých následků a nepojistitelných nákladů přispěl i Pardubický kraj. „V minulosti jsme pomohli s řešením následků povodní, větrné smršti a nyní půjde o pomoc při řešení následků rozsáhlého požáru,“ uvedl krátce po neštěstí hejtman Martin Netolický.